Gulyás Gergely: Timmermanst ki kell vonni az európai bizottsági munkából a választási kampány idejére

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Álláspontunk szerint is elfogadhatatlan ha az Európai Unió bizottságában jelenleg döntési helyzetben lévő személy valamely párt, vagy pártcsoport mellett kampányt folytat. Az Európai Unió bizottsága még fontos döntéseket hoz tisztségének a végéig, tehát októberig, erős kétségeket kelt elfogulatlanságáról az a biztos, aki a kampányban párt, vagy pártok mellett megnyilvánul. (kpe.hu)

Frans Timmermanst, az Európai Bizottság első alelnökét, az Európai Szocialisták választási csúcsjelöltjét ki kell vonni a bizottság munkájából arra az időre, amíg aktívan részt vesz az európai választási kampányban – tudatta a magyar kormány álláspontját Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter levélben Jean-Claude Junckerral, a bizottság elnökével. A miniszter emlékeztette az elnököt arra, hogy a bizottság tagjainak teljes függetlenséggel, integritással, méltósággal, hűséggel és diszkrécióval kell ellátniuk feladataikat, megfelelve az uniós szerződésekben és a bizottsági magatartási kódexben lefektetett szabályoknak. A magyar jogállamiságról szóló, január 30-i európai parlamenti vitára utalva Gulyás Gergely megjegyezte, hogy a magatartási kódex legutóbbi módosítása ugyan lehetővé teszi a bizottság tagjainak, hogy csúcsjelöltként is hivatalban maradjanak, azonban a biztosi feladatok ellátása során „nem tűrhető el a vitán tanúsított, bizonyíthatóan politikailag elfogult magatartás”.

Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke a bevándorláspártiak csúcsjelöltjeként kampányol Magyarország ellen – mondta a Fidesz-frakció szóvivője tegnap Budapesten újságíróknak. Halász János szerint a brüsszeli bizottság alelnöke visszaél hatalmával, és pozícióját kihasználva „úton-útfélen Magyarországot támadja”, holott valójában választási kampányt folytat a bevándorláspártiak csúcsjelöltjeként. A Fidesz frakciószóvivője azt mondta: Soros György és hálózata Timmermanst akarja látni az Európai Unió élén, mert vele akarják megvalósítani és felgyorsítani a „Soros-terv” végrehajtását.

Az Európai Bizottság iránymutatást adott ki arról, milyen etikai normák vonatkoznak a májusi európai parlamenti választások kampányában szerepet vállaló uniós biztosokra, ugyanis a bizottság etikai kódexe lehetővé teszi, hogy a biztosok, akár elnökjelöltként részt vehetnek az EP-választási kampányban – közölte szerdán az uniós bizottság. Az iránymutatás értelmében az európai parlamenti választási kampányban részt vevő biztosoknak tájékoztatniuk kell az elnököt arról, hogy milyen szerepet kívánnak betölteni a kampányban. Biztosítaniuk kell az intézményi folytonosságot, és továbbra is el kell látniuk a feladataikat. MTI