Gulyás Gergely: Szigorú szabályok mellett megtarthatók a trianoni megemlékezések

Fotó kozterkep.hu

A Trianon századik évfordulója alkalmából szervezett megemlékezések június 3-7. között szigorú szabályok mellett megtarthatók – közölte Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. A kancelláriaminiszter ismertette: június 4-én az Országgyűlés is emlékülést tart, ezen a köztársasági elnök mond beszédet. Más eseményeket is szerveznek, a miniszterelnök is beszédet tart majd, míg a trianoni emlékmű átadását elhalasztják, erre augusztus 20-án kerülhet sor – ismertette a tárcavezető.

A hvg.hu arról cikkez, az a politikai nyilatkozattervezet, amelyet a Fidesz és a KDNP vezető politikusai nyújtottak be csütörtökön, és június 4-én, a trianoni békeszerződés 100. évfordulóján tartott ünnepi országgyűlési ülésen kívánnak elfogadni, a magyar kormány „szokásos” retorikájához képest „óvatos és mérséklt megfogalmazású”, például nem elcsatolt vagy elszakított területekről ír, hanem kizárólag „más államok fennhatósága alá került” magyarokról.

Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke a Népszavának arról beszélt, hogy csatlakozva Karácsony Gergely főpolgármester felhívásához, június 4-én délután fél ötkor egyperces néma felállással fog megemlékezni. Hangsúlyozta: „mindenképpen szükség lenne egy ellenzéki nemzeti minimumra, ennek részeként arra is, hogy június 4-én közös megemlékezést tartsunk”.

HIRADO.HU, HVG.HU, NÉPSZAVA