Gulyás Gergely: Semmilyen EP-diktátum és vádirat nem tudja a magyar kormányt arra késztetni, hogy bevándorláspolitikáján változtasson

MTI Fotó: Bruzák Noémi

Semmilyen európai parlamenti (EP-) diktátum és vádirat nem tudja a magyar kormányt arra késztetni, hogy bevándorláspolitikáján változtasson – jelentette ki Gulyás Gergely tegnap a Sargentini-jelentésre válaszul született, Magyarország szuverenitásának megvédéséről és a Magyarországgal szembeni rágalmak visszautasításáról szóló országgyűlési határozati javaslat általános vitáját megnyitó felszólalásában. Az indítványt országgyűlési képviselőként – más kormánypárti honatyákkal közösen – jegyző Miniszterelnökséget vezető miniszter közölte: a Sargentini-jelentés a migránsok, a menedékkérők és a menekültek alapvető jogairól szól. Egy bevándorláspárti jelentésről van szó, amelynek az a kizárólagos célja, hogy a magyar kormány bevándorlással szemben tanúsított ellenállását megtörje – mondta. Gulyás Gergely hangsúlyozta: Magyarország elutasítja a bevándorlást és úgy látja, a lisszaboni szerződés szerint minden tagállamnak joga van ahhoz, hogy a bevándorlás kérdésében szabadon állást foglaljon. A tárcavezető közölte, a kormány az EU bármely szervezetében szívesen válaszol a jelentésben megfogalmazott kérdésekre, de ha az EU-nak, az EP-nek nem az a célja, hogy szétverje az intézményesült Európát, akkor az ilyen jellegű jelentéseket nagy többséggel kellene elutasítani. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Sargentinijelentést „gyatra minőségű ideológiai vádiratnak” nevezte, amely valójában a „legdurvább támadás Magyarország önrendelkezése ellen”, mert azt vitatja, hogy alapvető kérdésekben, mindenekelőtt a bevándorlás ügyében, magunk hozzunk döntéseket.

Kocsis Máté, a Fidesz vezérszónoka úgy fogalmazott: politikai támadás érte Magyarországot, és azért vannak itt, hogy erre politikai választ adjanak. Hozzátette: szeretnék világossá tenni, hogy Magyarország visszautasítja azokat a vádakat, amelyek bár a közelgő EP-választások miatt íródtak, de mégis hamis és hazug képet festenek hazánkról. Kocsis Máté megjegyezte: nyilvánvaló, az ellenzék nem támogatja majd a határozati javaslatot, minden belpolitikai álmukat külföldön dédelgetik, s a külföld azt diktálja, hogy ebben a kérdésben forduljanak a kormánnyal szembe. Nacsa Lőrinc KDNP-s képviselő felszólalásában a bevándorláspártiak kicsinyes bosszújának nevezte a Sargentini-jelentést.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezetője vezérszónokként arról beszélt: szerinte a kormányoldal megpróbálja zárójelbe tenni a jelentés lényegi megállapításait annak hibáira hivatkozva, figyelemelterelésnek nevezve, hogy a Sargentini-jelentés a migrációról, a határvédelemről szólna. Tóth Bertalan, az MSZP frakcióvezetője szerint a Sargentinijelentés a magyarok hétköznapjairól szól, Magyarországról, ahol a fideszes elitnek több jut, mint a többségnek. Az MSZP éppen azért szavazta meg a jelentést, mert abban a többség jogfosztottságát meg akarják szüntetni – jelentette ki. Gyurcsány Ferenc, a DK vezérszónoka a kormánypárti képviselők által beterjesztett határozati javaslatot „tartalmában hazugnak”, „szándékában pedig aljasnak” nevezte. Szerinte az indítvány azért hazug, mert nem arról szól, mint ami a Sargentini-jelentésben valójában szerepel, a javaslat aljasságát pedig abban látja, hogy a kormány személyükben megbélyegzi a jelentés készítőit és támogatóit. Az LMP vezérszónoka, Keresztes László Lóránt szerint egy hazug EP-kampányt készít elő a határozattal a kormányoldal. Az „oda nem illő ideológiai fejezetek, megállapítások” ellenére szerinte a Sargentini-jelentés megállapításainak többsége „nagyon is valós” és komoly politikai figyelmeztetés a kormányzat számára, súlyos helyzetképet mutatva az alkotmányosság állapotáról. Szabó Tímea, a Párbeszéd vezérszónoka hangsúlyozta: közvélemény-kutatások tanúsága szerint az emberek többsége tudja, hogy nem az ország, hanem a kormányzat elítéléséről szól a jelentés, ami az utóbbi nyolc év „aljas, embertelen, szívtelen” politikáját minősíti. Bősz Anett független képviselő azt mondta, hogy ami az elmúlt hetekben zajlott, az a kormány szégyene, de az országra is rossz fényt vet. Amennyiben Magyarország ma kérné a felvételét az EU-ba, akkor elutasítanák – tette hozzá.

Deutsch Tamás, a Fidesz-KDNP EP-képviselője azt mondta, a magyar baloldali EP-képviselők 2015 óta legkevesebb 16 olyan javaslatot szavaztak meg, amelyek a magyar emberek elsöprő többségének akaratával szemben üdvözli a tömeges migrációt, sürgeti az állandó áthelyezési mechanizmust, a kötelező betelepítési kvóta rendszerének bevezetését. Deutsch Tamás szerint a magyar baloldali EP-képviselők a Sargentini-jelentés megszavazásával megint hazájuk ellen fordultak, sőt odaadóan segítették annak előkészítését is.

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője felidézte, 1956 decemberében Strasbourgban ülésezett a Magyar Forradalmi Tanács, míg Kéthly Anna, a Nagy Imre-kormány minisztere, Király Béla, a Nemzetőrség főparancsnoka, Kővágó József, a kisgazdapárt főpolgármestere az ENSZ-hez fordult a Magyarországon történtek miatt. Róluk az akkori állampárt azt mondta, hazaárulók – közölte. Azt firtatta, hogy hazaárulásnak számít-e, amikor egy politikai párt vezetője saját uniós pártcsaládjában a saját országát elítélő határozatot terjeszt elő, ahogy 2003-ban Orbán Viktor tette. Ujhelyi István rögzítette: ugyanúgy a nemzet részének tartja magát, mint a kormánypárti, a jobbikos képviselők. Az ellenzéki politikus szerint ma az a hazafi, aki érti, hogy a magyar nemzet jövője az egységes és erős EU-ban van. A határozati javaslatban megfogalmazottakra reagálva közölte, nem támogatja az illegális bevándorlást, és véleménye szerint meg kell védeni a magyar, az uniós határokat. A határozati javaslat egyik előterjesztőjeként felszólaló Böröcz László fideszes képviselő azt mondta: „Ujhelyi képviselő úr, önnek mindenhez joga van, de ettől ön még egy hazaáruló. „Az emberek a Facebookon, a tereken, az utcákon, a villamoson önről így beszélnek” – fogalmazott.

Demeter Zoltán fideszes képviselő elájult a Parlament szerdai vitáján, ezért technikai szünetet rendeltek el – számol be több orgánum. Az atv.hu információi szerint az Országgyűlés orvosi szolgálata megvizsgálta a képviselőt, aki időközben jobban lett, így folytatódhatott a vita.

(MTI, ATV.HU, INDEX.HU, medianezo.hu)