Gulyás Gergely: nem a Fidesznek, hanem az Európai Néppártnak van szüksége segítségre

A kép forrása: pestisracok.hu

A rendszerváltozás óta volt legalacsonyabb államháztartási hiányt tervezték bele a 2020-as költségvetésbe; Michel Barnier alkalmas európai bizottsági elnökjelölt; azonnali, nagyszabású szúnyogirtást vezényel a belügy; az Európai Néppárt pedig segítségre szorul, kérdés, hogy ezt meddig kapja meg a Fidesztől. Minderről Gulyás Gergely a 136. Kormányinfón beszélt, ahol két kormányülés döntéseit ismertette.

136. Kormányinfó

Csütörtök délelőtt 10 órára ismét Kormányinfót hirdetett a kabinet, amelyen a hétközi kormányülés döntéseit ismertetni jelent meg Hollik István kormányszóvivő és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Két kormányülés is volt

Az egyiken EU-s, a másik hazai döntésekről értekeztek – Gulyás Gergely.

Az EU 5 éves cselekvési terve – javaslatok

Gulyás Gergely: a magyar kormány komoly észrevételekkel gazdagította a programalkotását. Szorgalmaztuk, hogy tagállami hatáskörben maradjon a gazdaság- és adópolitika. Javasoltuk, hogy Európa védje meg az üldözött keresztény közösségeket. Fontosnak tartjuk, hogy az EU nyissa meg a nyugat-balkáni országok csatlakozási perspektíváját. Úgy tűnik, az EU nem áll készen új tagállamok felvételére.

EU-s személyi kérdések

Gulyás Gergely: a V4-ek közös állásponton vannak, sem Manfred Webert, sem a csúcsjelölti rendszert nem támogatjuk, utóbbi ellentétes is a lisszaboni szerződéssel. Az EU élére olyan vezetőket kell választani, akik egyetlen alkalommal sem támadták az országokat. Manfred Weber márpedig megszavazta a Sargentini-jelentést.

EU-s klímastratégia

Gulyás Gergely: Magyarország eredményei a legjobbak közé tartozik, 2030-ra 40 százalékos CO2-kibocsátáscsökkentést ér el az ország a közös bázisszinthez képest. Ugyanakkor a párizsi klímaegyezmény eredményeit elérni csak atomenergiával lehet. Németország például sokkal több szén-dioxidot bocsát ki amellett, hogy kivezeti az atomenergiát az országból.

Költségvetés 2020

Gulyás Gergely: a kormány 2010 óta megduplázta a családügyi költségeket, ez az EU-ban a legmagasabb, GDP-arányosan 4,6 százalék. A 2020-as költségvetés is a családoké lesz, a családokra szánt pénzek növekednek a legjobban. Az EU-s növekedés közben lassul, a magyar cél, hogy 2 százalékkal az EU-s fölött maradjon, kormánycél a 4 százalék. Az adósság 66 százalékra csökken az év során, az államháztartási hiány pedig a rendszerváltozás óta legalacsonyabb lesz.

Szúnyogok

Gulyás Gergely: nagy kánikula és sok eső volt, a kormány cselekedni fog, minden eddiginél több szúnyogirtásra kerül majd sor, igaz, ettől radikális eredmény már nem várható.

Forrás: infostart.hu