Gulyás Gergely: Már októberben egy számjegyű lehet az infláció

Fotó Vadnai Szabolcs, kormany.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón elmondta, már októberre egy számjegyűre csökkenhet Magyarországon az infláció. A tárcavezető kitért arra is, hogy a magyar kormány végrehajtott az Európai Bizottság által kért törvénymódosításokat, ennél fogva minden akadály elhárult az elől, hogy megérkezzenek hazánkba az uniós források és így lehetőség legyen a tanárok béremelésére is. Szerdán Brüsszelből a sok rossz hír mellett egy jó hír is érkezett, hiszen azt követően, hogy az Európai Tanács teljesen elfogadhatatlan formában döntött az elosztási mechanizmustól, amely migránsgettókat eredményezne, a V4-ek, Németország és Hollandia elérte, hogy ne gyorsított eljárásban tárgyaljon az Európai Parlament és a Tanács a kötelező migránskvótáról – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Hozzátette, ezek a javaslatok nem tartalmaznak garanciát a hatékony határvédelemre, és még jobban növelik az Európára nehezedő migrációs nyomást, úgy hogy az idén egyébként ismét rekordokat dönt.

Magyarország idén eddig több mint 650 milliárd forintot költött határvédelemre. Ezzel kapcsolatos megtérítési igényét jelezte az Európai Uniónak, de eddig mindössze kevesebb, mint 1 százalékát kapta vissza ennek az összegnek

– közölte Gulyás Gergely, aki szerint az európai határok hatékony védelméhez szükség van az EU anyagi hozzájárulására.

Miután a kormány teljesítette az igazságszolgáltatási mérföldkövet,

az uniós költségvetésből a kifizetéseknek most már nem lehet akadálya

– jelentette ki Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter elmondta, a kormány megküldte a számlákat az Európai Bizottság részére, és mintegy 202 millió eurót várnak rövidtávon Brüsszeltől.

Hozzátette: a Bizottságnak 90 napja van arra, hogy a feljogosító feltétel teljesítését visszaigazolja, és 60 napja a költségnyilatkozat feldolgozására, valamint az összeg átutalására.

Ahogy megérkeznek az erre szánt források Brüsszelből, sor kerülhet a tanári béremelésre. A most benyújtott számlák mellett további 325 milliárd forint illeti meg Magyarországot a határvédelmi költségek miatt – emelte ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Gulyás Gergely a magyar gazdaság helyzetével kapcsolatban elmondta, az infláció már októberben egy számjegyű lehet

– mondta a miniszter.

Hozzátette, a legfontosabb, hogy az embereket megvédje a kormány az infláció hatásaitól. Ezt szolgálja a kötelező akciózás és az online árfigyelő rendszer, illetve az, hogy a SZÉP-kártyát hidegételek vásárlására is fel lehet használni. A miniszter azt is elmondta, hogy eddig 3,1 milliárd forint bírságot szabtak ki a hatóságok, tehát az látszik, hogy vannak, akik az infláción nyerészkedni akarnak.

Gulyás Gergely a tegnapi kormányülésről is beszélt, amelyen a kormány ismét áttekintette a háborúval kapcsolatos kérdéseket.

A miniszter elmondta, hogy a legszerényebb becslések szerint is eddig több mint 310 ezren vesztették életüket a háború során. Közel 10 ezer fő a civil áldozat. Az oroszoknak lényegesen nagyobb a tartaléka, és lényegesen több a vesztesége is, az ukrán ellentámadás eddig nagyobb eredményt nem hozott. Nagyjából 200 négyzetkilométernyi területet foglaltak vissza, de az oroszok is ennyit foglaltak el eközben a Donbaszan.

A kormány továbbra is a béke mellett van, az azonnali tűzszünetet és béketárgyalásokat sürget – erősítette meg ismét a kormány álláspontját Gulyás Gergely.

A felvételi eredményekkel kapcsolatban elmondta, több mint 126 ezren felvételiztek idén a felsőoktatásban, és közel 95 ezer hallgató nyert felvételt. 43 százalékkal nőtt a vidéki egyetemekre felvettek száma, 34 százalékkal nőtt a műszaki, természettudományi mérnöki és informatikai területre felvettek száma. Tíz felvett közül nyolc állami támogatással kezdheti meg a tanulmányait. A gazdaságtudomány területén is 22 százalékos emelkedés volt.

A pozitív változás a pedagógus-képzést is érinti, ami azt jelenti, hogy sokan tekintenek a pedagógus pályára úgy, mint ami a jövőben biztos jövedelmet fog garantálni. 10 514 jelentkezőt vettek fel, ez az elmúlt hat év legmagasabb száma.

A pedagógus utánpótlás biztosított, 29 százalékos a tanárképzés esetében a növekedés, ami minden szakterületre kiterjed

– emelte ki Gulyás Gergely.

A közmédia kérdésére Gulyás Gergely elmondta, Magyarország eddig is számtalan formában támogatta Ukrajnát, és ez ezután is így lesz. Humanitárius, pénzügyi, menekültügyi segítséget adtunk, példásan szerepeltünk e téren – tette hozzá. Fegyvereket ugyanakkor nem szállítunk, és ilyen jellegű pénzügyi segítséget sem adunk, jegyezte meg a Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki szerint

Ukrajnának működőképesnek kell lennie, ez az érdeke Magyarországnak is.

Uniós költségvetésből csak akkor tudunk más, külső államot támogatni, ha már minden tagállam megkapta az őt megillető forrásokat – jelentette ki a miniszter.

Kitért arra is, hogy amennyiben véglegesítik a jelenleg asztalon levő szabályokat, akkor olyan migránsgettók fognak létrejönni Európában, amiket minden kulturált ország el akar kerülni. Megjegyezte, olyan, hogy fejpénzt lehetett volna fizetni valamely országnak, utoljára az 1989 előtti Romániában volt lehetséges.

Gulyás Gergely megerősítette, augusztus után is maradnak a rezsivédett árak.

A kormány a jelenlegi helyzetben nem támogatja azt, hogy a lakosságnak nagyobb terheket kelljen vállalni, ezért nem támogatja a fővárosi önkormányzat által tervezett vízdíj-emelést sem, a főváros szándékait pedig nem ismeri a kormány, ezeket nekik kell tisztázniuk – hangsúlyozta a miniszter.

Forrás: hirado.hu