Gulyás Gergely: Magyarország 2010 óta egyértelműen jó irányba halad / Nézőpont: A magyar kormányzás a legstabilabb Közép-Európában

A kép forrása: hirtv.hu

Magyarország 2010 óta egyértelműen jó irányba halad, a kormány gazdaságpolitikájából pedig a magyar gazdaság is profitálni képes – jelentette ki Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtökön a Nézőpont Intézet és a Hanns Seidel Alapítvány közös, a jó kormányzásról szóló rendezvényén.

A tárcavezető szerint az Európai Unió következő költségvetése lesz az utolsó, amelyhez Magyarország nem nettó befizetőként járul hozzá, hanem több forráshoz juthat, mint amennyit a tagságért fizet, ugyanakkor a mérleg Nyugat-Európa szempontjából ma is pozitív, az itt befektető uniós cégek nyereségként a magyar GDP 7 százalékára tesznek szert, míg az uniós támogatások kevesebb, mint 4 százalékát adják a magyar GDP-nek. Hozzátette: egy mindkét fél számára előnyös helyzetet egyik félnek sincs erkölcsi alapja számon kérni a másikon. 2018-ban Magyarország bizonyult a politikai értelemben legstabilabb közép-európai államnak, Ausztriát és Csehországot megelőzve – derül ki a Nézőpont Intézet legfrissebb kutatási eredményeiből. Ez a kormánypártok zsinórban harmadik kétharmados parlamenti választási győzelme mellett az állami intézményekkel szembeni magas közbizalomnak, illetve a politikai rendszer kiszámíthatóságának legkedvezőbb térségbeli megítélésének volt köszönhető. Az osztrák kormány a döntési hatékonyságot és a váratlan helyzetekre való felkészültséget magában foglaló cselekvőképesség terén zárt a legjobb eredménnyel, míg a cseh kormány a legitimáció faktorában végzett a mezőny élén. Társadalmi jólét tekintetében a V4-ek is figyelemre méltó eredményeket értek el. A visegrádi országcsoport a pontszámok alapján az Európai Unió egyik legbiztonságosabb térsége, ahol a rendőrségbe vetett bizalom és az általános biztonságérzet is fokozatosan javuló trendeket mutat. (Forrás: MTI; hirtv.hu)