Gulyás Gergely: Külföldről nem lehet majd szennyvíziszapot behozni / 24.hu: 2018-ban egész Szlovénia szennyvíziszapját hazánkba hozták

A kép forrása: okowater.hu

A szennyvíziszap külföldről történő behozatalát a magyar hatóságok a jövőben nem fogják engedélyezni – tudatta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón, hangsúlyozva: a magyar kormány a környezetvédelem oldalán áll és más szennyeséből sem kér. A tárcavezető ismertette: a magyar kabinet úgy döntött, a magyar szennyvíziszap bőven elegendő a magyar termőföldnek, ezért nincs szükség külföldről szennyvíziszap behozatalára. Hozzátette: az ezzel kapcsolatos engedélyek felülvizsgálatát megkezdik. A miniszter közlése szerint a tilalomra az áruk szabad áramlásának uniós alapelve miatt nincs lehetőség.

A 24.hu a szlovén környezetvédelmi és területrendezési felügyelettől (IRSOP) kapott tájékoztatásra hivatkozva arról ír: 2018-ban 30 ezer tonna szennyvíziszap érkezett Szlovéniából a magyarországi telepekre. Lévén az Eurostat adatai alapján Szlovénia szennyvíztermelése 2010 és 2015 között évente 26 és 30 ezer tonna között mozgott, ezért a portál szerint kijelenthető, hogy 2018-ban egész Szlovénia szennyvíziszapját hazánkban dolgozták fel. A lap szerint a szlovén szennyvíziszapot Magyarországon PápaTapolcafőre és Székesfehérvárra szállították.

MTI, 24.HU