Gulyás Gergely: Kulcsfontosságú, hogy a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzetet meghosszabbítsa az Országgyűlés

A kép forrása: pestisracok.hu

A koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet Országgyűlés általi meghosszabbítása kulcsfontosságú, ezért kérték szerdán a frakcióvezetőket, hogy a törvényhozás ezt tegye meg – hangoztatta a Kormányinfón Gulyás Gergely, aki szerint a jelenlegi helyzetben az ellenzéktől elvárható, hogy adja meg a négyötödös támogatást az Országgyűlésben. A Ház ülésezése rendkívüli jogrend idején is biztosított – húzta alá, megjegyezve: jelen helyzetben nem tudható, meddig tud ülésezni az Országgyűlés. Ehhez hozzátette: nem számolnak vészforgatókönyvvel, de azért azt is elkészítik.

A Fidesz-frakció arra kéri az Országgyűlést, hogy mielőbb adjon felhatalmazást a kormánynak a koronavírussal összefüggésben elrendelt veszélyhelyzet meghosszabbítására. Kocsis Máté frakcióvezető az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a Fidesz parlamenti frakciója támogatja a kormány koronavírus-járvány kezelésével összefüggő javaslatait, és készen áll arra, hogy a parlament jövő heti ülésén megszavazza a veszélyhelyzet meghosszabbítását. A frakció erre kéri a többi parlamenti pártot is – tette hozzá. A Népszava információi szerint az eddigi egyeztetéseken a Fidesz és a kormány képviselői is kifejezetten konstruktívan álltak hozzá az ellenzék észrevételeihez, így az eredeti tervezetek jelentősen módosulhatnak. Az Index kérdésére Vadai Ágnes, a DK alelnöke elmondta, hogy pártja támogatni fogja a vészhelyzet meghosszabbítását, azonban szerinte nem lenne szerencsés, ha a kormánynak adott felhatalmazás határozatlan időre szólna.

Az Index arról ír, az Országgyűlés Házbizottságának csütörtöki ülésén arról döntöttek, hogy jövő héttől a parlament felsőházi termében folytatják az ülésezést, mert ott több a hely, nem kell annyira közel ülniük egymáshoz a járványnak egyébként több okból is fokozottan kitett politikusoknak. A bizottság ülésén az is eldőlt, hogy a képviselők jövő hét kedden, azaz március 24-én szavaznak majd a „veszélyhelyzet meghosszabbításáról”, ami egész pontosan azt jelenti, hogy a kormánynak legyen-e lehetősége a rendeleti formában meghozott döntések további fenntartására.

A DK arra kéri a kormányt, hogy a koronavírus-járvány miatt vezessen be hatósági árat az alapvető élelmiszerekre, ehhez a lépéshez a veszélyhelyzet kihirdetésével megvan a joga. Barkóczi Balázs, a párt szóvivője csütörtöki online sajtótájékoztatóján az mondta, sajtóértesülések szerint vannak olyan „élelmes” kereskedők, akik „minden szégyenérzet nélkül” a többszörösére emelték az áraikat. Gyurcsány Ferenc pártelnök Facebook-videójában azt kérte: a kormány csináljon egy mobilappot, ahol ellenőrizhetően és biztonságosan tudunk segíteni azoknak, akiknek erre szükségük van.

A béremelés mellett egyszeri azonnali juttatást javasol az MSZP elnöke a koronavírus-járványban leginkább érintett egészségügyi és szociális szférában dolgozóknak, valamint hatósági ár bevezetését is kezdeményezi például az alapvető élelmiszerek esetén. Ötszázezer forintos egyszeri juttatást kell adni a koronavírus-járványban „a frontvonalban” lévő egészségügyi és szociális szférában dolgozóknak, azoknak pedig, akiknek százezer forint alatti a nyugdíja, 20 ezer forint egyszeri azonnali támogatást kell biztosítani – közölte Kunhalmi Ágnes MSZP-s országgyűlési képviselő csütörtökön az MTI-vel.

A Párbeszéd a koronavírus-járvány miatt egy gazdasági és szociális javaslatcsomagot nyújt be a parlamentnek. Barabás Richárd szóvivő csütörtöki online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett gazdasági intézkedések irányát alapvetően jónak tartják, azt azonban problémásnak nevezte, hogy a kormány kizárólag a gazdaságra fókuszál és „elfelejtkezik az emberről”.

További intézkedéseket javasol a kormánynak a koronavírus-járvánnyal összefüggésben az LMP. A többi között albérlet-támogatás biztosítását, valamint a szociális és az egészségügyi dolgozók bérének emelését kezdeményezik, de a társadalom minden tagját együttműködésre kérik a kialakult helyzetben – mondta csütörtöki online sajtótájékoztatóján a párt társelnöke, Kendernay János.

A digitális oktatás problémáit sorolta csütörtöki online sajtótájékoztatóján Csányi Tamás, a Jobbik országgyűlési képviselője, aki ugyanakkor türelmet kért minden érintettől, amíg a rendszer kiforrja magát. Csányi szerint jól vizsgázott a pedagógus-társadalom a nagyon nehéz helyzetben, amikor a kormányzat magukra hagyta őket.

Az Origo arról ír, újabb ellenzéki szereplő fejezte ki nemtetszését a koronavírus miatti kibontakozó társadalmi összefogással szemben: Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes „nagyon komoly félreértésnek” nevezte, hogy „válság idején össze kell fogni és ezért nem szabad politizálni. (…) Állításom ezzel szemben határozottan az, hogy éppen ilyenkor kell a leginkább politizálni” – fogalmazott a politikus, kiemelve, hogy az ellenzéknek kötelessége támadnia és bírálni a kabinetet.

Rémhírterjesztés bűntett gyanújával feljelentést tett Tényi István Lamperth Mónika közösségi médiában tett megjegyzései miatt – tudatja a PestiSrácok.hu. A portál emlékeztet: a volt szocialista belügyminiszter szombaton kommentelői felvetésére – miszerint az Orbán-kormány „kínai telepesekkel és iráni ösztöndíjas diákokkal hurcoltatta be a vírust, és a cél az, hogy elpusztítsák az időseket” – azt válaszolta, hogy ezt nem tudja kizárni.

INDEX.HU, ORIGO.HU, 444.HU, ATV.HU, NEPSZAVA.HU, PESTISRACOK.HU, MTI