Gulyás Gergely kancelláriaminiszter sajtótájékoztatójáról:

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A KKM lépéseket tesz a himnuszéneklést korlátozó szlovák szabályozás miatt / Új Szó: Andrej Kiska megígérte Bugár Bélának, hogy megvétózza a törvénymódosítást

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a tegnapi Kormányinfón az idegen országok himnuszának eléneklését korlátozó szlovák szabályozást elfogadhatatlannak nevezte, hangsúlyozva, hogy ezt emberi jogi kérdésnek tekinti, majd közölte, hogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) lépéseket fog tenni. Hozzátette, európai emberi jogi fórumokhoz kell fordulni. A kölcsönös tisztelet alapjára kell helyezni a magyar-szlovák kapcsolatokat – fogalmazott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek telefonon azt követően, hogy egyeztetést folytatott szlovák kollégájával, Miroslav Lajcákkal csütörtökön Washingtonban. Jelezte: a himnuszügyről beszélt Menyhárt Józseffel, a felvidéki Magyar Közösség Pártjának elnökével, valamint Bastrnák Tiborral, a Most-Híd frakcióvezetőjével is. „Tájékozódunk, figyeljük az eseményeket, tájékozódunk a pontos jogi hatásokról, és a rendelkezésünkre álló információink szerint hamarosan megnyugtató megoldás születhet a kérdésre” – szögezte le a tárcavezető.

A Jobbik arra szólította fel a kormányt, hogy fagyassza be a kétoldalú kapcsolatokat Szlovákiával mindaddig, amíg nem születnek garanciák a jogszabály visszavonására. Dúró Dóra, a Mi Hazánk Mozgalom elnökhelyettese csütörtöki sajtótájékoztatóján jelezte: felszólítják Szijjártó Pétert, hogy rendelje be a szlovák nagykövetet, illetve minden nemzetközi fórumon tiltakozzon a döntés ellen a jogszabály visszavonásáig. Hozzátette: a Mi Hazánk tiltakozó akciókba kezd a szlovák nagykövetség előtt, illetve határátkelőkön félpályás útlezárások formájában. Az LMP kommünikéjében kiemelte, hogy levélben fordulnak az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének magyar delegációjához, vegyék napirendre az Európa Tanács ülésén a kérdést, továbbá kezdeményezik, hogy a Velencei Bizottság is adjon ki állásfoglalást a törvénymódosításról. A szabályozás ellen a DK és a Momentum szintén közleményben tiltakozott.

A pozsonyi Új Szó arról ír, hogy Bugár Béla, a Most-Híd elnöke megállapodott Andrej Kiska köztársasági elnökkel, hogy az államfő megvétózza a törvénymódosítást. Debnár Klára, a Most-Híd szóvivője a lapnak elmondta, a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) egyeztettek, és a tömörülés hajlandó a szabályozás módosítására és újratárgyalására. Annak kapcsán, hogy a jogszabályt a Most-Híd képviselőinek nagyobbik része is megszavazta, a Pátria rádió csütörtök reggeli műsorában Bastrnák Tibor, a párt frakcióvezetője azt mondta: bocsánatot kér a történtek miatt. „Egyértelmű hiba történt részünkről, részemről, amelynek következményei lesznek. Ez még azt is jelentheti, hogy elhagyom a frakciót” – fogalmazott. Amikor ezt a javaslatot láttuk a koalíciós tanácsban fél évvel ezelőtt, a magyar Himnuszra vonatkozó „fél mondat” nem volt benne – tette hozzá.

Petíciót indít, és vétót kérve Andrej Kiskához fordul a Magyar Közösség Pártja a jogszabály miatt – ezt a párt vezetői pozsonyi sajtótájékoztatójukon jelentették be tegnap. Menyhárt József, az alakulat elnöke felsorolta a pozsonyi törvényhozásba magyar szavazatokkal jutott azon képviselők nevét, akik a jogszabályra igennel voksoltak. „Felszólítjuk ezeket az embereket – nem biztos, hogy magyar képviselőként kell őket említeni -, hogy adják vissza képviselői mandátumukat” – közölte. A Mérce arra hívja fel a figyelmet, hogy a szlovák Parlamentben a törvénnyel szemben a Zuzana Čaputová köztársasági elnökségét támogató liberális pártok szavaztak.

Az ügyben Világi Oszkár, a dunaszerdahelyi futballklub, a DAC tulajdonosa is megszólalt, azt mondta: amíg ő a DAC tulajdonosa, lesz magyar Himnusz a stadionban, és ha kell, a büntetést is hajlandó emiatt befizetni. Hozzátette: az SNS korlátozó módosítást beterjesztő képviselőjének, Dusan Tittelnek, aki jelenleg a rózsahegyi futballklub sportigazgatója is, inkább azt kellene elérnie, hogy Rózsahegyen elénekeljék a szlovák Himnuszt, mert ott ezt a szurkolók nem teszik.

PARAMETER.SK, UJSZO.COM, HVG.HU, 24.HU, MTI, INDEX.HU, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ, MERCE.HU, MANDINER.HU

Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramot

Brüsszelnek mielőbb le kell állítania a migránskártyaprogramot – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján, Budapesten.

A miniszter kiemelte: aggasztó, hogy terroristák juthatnak migránskártyához, és elfogadhatatlan, hogy az EU, illetve az ENSZ pénzzel segíti az utazásukat, Európában tartózkodásukat.

Hangsúlyozta: a kormánynak információi vannak arról, hogy létezik a migránskaraván veszélye. Nem tudni, hogy ez valósággá válik-e, de ha igen, a magyar határvédelem felkészült és képes megvédeni az országot.

Gulyás Gergely kitért arra: fontos, hogy Magyarország ne váljon a bevándorlás áldozatává, de az ország nemzetközi kötelezettségein túlmenően szeretne segíteni mindenkinek, elsősorban a keresztény közösségeknek. Ezért úgy döntöttek, hogy két szíriai projekt támogatásával is segítenek – közölte.

Kifejtette: a szíriai Melkita Görögkatolikus Egyház projektjeit támogatják a Hungary Helps Program keretében, egy iskola újjáépítésére 794 millió, homszi házak és szociális intézmények felújítására pedig 318 millió forintot adnak. A cél, hogy a lehető leghamarabb olyan állapotokat teremtsenek, amelyek maradásra bírják az embereket, hiszen nem a bajt kell Európába hozni, hanem a segítséget kell elvinni az érintettekhez – magyarázta.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy van egy alapvetően bevándorláspárti Európai Bizottság, azon belül pedig egy kifejezetten bevándorláspárti migrációs biztos, ami elfogadhatatlan. Azért kell küzdeni az európai parlamenti (EP-) kampányban, hogy olyan eredmény szülessen, amely azt a világos üzenetet hordozza, hogy az európai, illetve a magyar polgárok bevándorlásellenes bizottságot szeretnének – mutatott rá.

kormany.hu