Gulyás Gergely kancelláriaminiszter: az Európai Néppártnak meg kell erősödnie, vissza kell találnia az alapértékeihez

Donald Tusk: Az Európai Néppárt január végéig döntést hoz a Fideszről

Az Európai Néppárt (EPP) január végéig döntést hoz a Fideszről, miután a magyar párt néppárti tagságát felfüggesztették – közölte újságíróknak nyilatkozva Donald Tusk, az EPP újonnan megválasztott elnöke tegnap Zágrábban. A végleges döntést a Fidesz esetleges távozásáról a néppártból az úgynevezett „bölcsek tanácsának” értékelése alapján hozza meg a pártcsalád, Tusk decemberre várja a három „bölcs” jelentését. Jelezte: a populistáknak „odaszúró” szerdai beszédét nem kifejezetten a Fidesznek, hanem minden néppárt-tagnak címezte. „Nem tudok egyetérteni Orbán (Viktor) egyes politikai döntéseivel és új elképzeléseivel, de ugyanakkor közeli barátok vagyunk, és sok közös van bennünk” – hangsúlyozta. Tuskot a Matteo Salvini vezette olasz Liga lehetséges EPP-tagságáról is kérdezték, ennek lehetőségét azonban kizártnak tartotta a lengyel politikus.

Ismét kiállt Janez Janša korábbi szlovén miniszterelnök a Fidesz európai néppárti tagsága mellett – számolt be az Euractiv hírportál alapján a V4NA nemzetközi hírügynökség. „Nincs értelme megbüntetni a csoport legsikeresebb pártját” – jelentette ki Janez Janša, aki úgy véli, hogy a Fidesz a jelenleg folyó vizsgálat után az EPP tagja marad. Az Azonnali.hu cikke szerint Ludovic Orban román miniszterelnök finoman elhatárolódott névrokonától, Orbán Viktortól az Európai Néppárt kongresszusán, amikor úgy fogalmazott, hogy „a nevem: Orban. De hogy eloszlassam a kételyeket: a nevem Ludovic Orban.” Frank Engel, a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt (CSV) elnöke a Népszavának azt mondta: el tudja képzelni, hogy az EPP politikai gyűlése a jövő év elején nem a pártja várakozásainak megfelelően fog dönteni, vagyis visszafogadja a Fideszt. „Ha így lesz, akkor többen el fogjuk hagyni az Európai Néppártot” – jósolta a politikus.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter csütörtöki sajtótájékoztatóján leszögezte: az Európai Néppártnak meg kell erősödnie, vissza kell találnia az alapértékeihez. Most új elnöke van a néppártnak, ő szerdán beszédet mondott, amiben semmi kifogásolnivaló nem volt, kivéve a külső határvédelemre és határkerítésekre vonatkozó kritikát; hatékony külső határvédelem, határkerítés nélkül az illegális bevándorlástól nem óvható meg Európa – mutatott rá. A tárcavezető aláhúzta: a Fidesznek konzervatív, jobbközép demokrata szövetségben kell lennie, és ha az EPP ilyen jövőt lát maga előtt, a Fidesz szívesen áll a rendelkezésére. Hollik István kormányszóvivő az M1 aktuális csatorna tegnap esti műsorában megjegyezte, örülnének, ha tagja lenne a néppártnak Matteo Salvini.

Egy lengyel politikus megválasztása hazánk szempontjából mindig jót jelent, Tusknak óriási lehetőség van a kezében, hogy az EPP az erősödő és radikalizálódó baloldallal szemben alternatívát nyújtson – nyilatkozta Zágrábban a Magyar Nemzetnek Hölvényi György, a KDNP európai parlamenti képviselője. Gyöngyösi Márton, a Jobbik politikusa a közösségi oldalán arról írt, hogy „a kiszivárgott pletykák szerint a néppárt politikusainak nagy része is már csak legyint a magyar miniszterelnökre”.

MTI, AZONNALI.HU, NEPSZAVA.HU, MANDINER.HU, MAGYAR NEMZET, NÉPSZAVA