Gulyás Gergely: Az idősotthonokban a dolgozókat kötelező lesz tesztelni / 100 ezres jutalmat kapnak a fővárosi idősotthonokban dolgozók

A kép forrása: hirtv.hu

A kormány döntése értelmében az egészségügyi dolgozóknál a tesztelést felgyorsítják, és mindenkinél elvégzik, aki idősotthonban dolgozik, illetve, aki betegként kórházba bemegy, onnan kijön – jelentette be Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón. Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki tájékoztatóján jelezte, hogy megkezdődött a 100-nál kevesebb embert ellátó otthonok ellenőrzése, az első részeredmények jövő hét végén várhatók.

Karácsony Gergely főpolgármester döntése értelmében egyszeri pénzbeli jutalmat kapnak a fővárosi önkormányzat fenntartásában működő idősotthonokban dolgozók a koronavírus-járvány miatti veszélyhelyzetben megnövekedett munkájuk elismeréseként. A budapest.hu oldalon csütörtökön közzétett határozat szerint 190 millió 468 ezer forintot biztosítanak az átlagosan 100 ezer forintos jutalomra, melyet 1621 dolgozó kap meg.

Az Origo érdeklődésére a Koronavírus Sajtóközpont azt közölte, hogy az idősotthonok között a legnagyobb gócpont továbbra is a Pesti úti idősotthon, ahol 295 gondozott és 26 dolgozó fertőződött meg. A Rózsa utcában 53 gondozott és 20 dolgozó, a Kamaraerdei úton 10 gondozott és 3 dolgozó, a Kútvölgyi úton és a Bánk Bán utcában 1-1 gondozott, a Rupphegyi úton pedig 1 dolgozó fertőzött. A Pesti úti otthonban 34-en hunytak el a betegség következtében, a Rózsa utcaiban 14-en, a Kútvölgyi útiban 1 fő. A lap szerint az összes idősotthonban igazolt fertőzött 57 százaléka fővárosi fenntartású intézményben él, és az idősotthonban elhunytak 74 százaléka is ezekből az intézményekből kerül ki.

Egy, a Pesti úti idősotthonban elhunyt idős nő fia a Ripostnak azt nyilatkozta: november óta nem volt orvos az intézményben.

INDEX.HU, 24.HU, ORIGO.HU, RIPOST.HU