Gulyás Gergely: Csak írásbeli érettségi vizsgák lesznek

Fotó: Shutterstock

Kormányzati intézkedések

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján közölte: csak írásbeli érettségi vizsgákat szerveznek május 4-től. Kizárólag azoknak lesz lehetőségük érettségit tenni, akiknek a továbbtanulás miatt erre szükségük van, ez mintegy 83 ezer diákot érint. Az írásbeli vizsgákat úgy kell megszervezni, hogy egy teremben tíznél több diák nem tartózkodhat majd, és a másfél méteres távolságot is be kell tartani. Szóbeli csak azon tárgyaknál lehet, ahol nincs lehetőség írásbelit tartani, ez 3178 diákot érint. A miniszter kitért arra is: OKJ-s képzéseknél a szakmai vizsgák lebonyolítását az Innovációs és Technológiai Minisztérium szintén biztosítani fogja, itt is elsősorban írásbeliket szerveznek majd.

A kormány az érettségi vizsgák időpontját a járványügyi szempontok alapján határozta meg, ezért döntött a mielőbbi, május 4-i kezdés mellett – közölte az Emmi csütörtökön az MTI-vel. Az írásbeli vizsgák május 21-ig tartanak, az egyes vizsgatárgyak napját és a lebonyolítás részletszabályait a hamarosan megjelenő kormányrendelet tartalmazza.

Orbán Viktor miniszterelnök az érettségi kapcsán bejegyzést tett közzé közösségi oldalán, azt írta: „Az érettségi még a járványban sem maradhat el. Nem olyan lesz, mint megszoktuk, de lesz. Hajrá, fiatalok!”

Szakmai szervezetek reagálása

Még mindig nagyon sok részletre nem derült fény, ezeket majd csak a kormányrendeletből fogjuk megismerni, de a bejelentett döntést alapvetően elfogadhatónak tartom – mondta el a Népszava megkeresésére Horváth Péter. A Nemzeti Pedagógus Kar elnöke szerint ha a járványhelyzet lehetővé teszi, az a jobb megoldás, ha megtartják az írásbeli vizsgákat. Hangsúlyozta: az iskolafenntartóknak minden eszközt meg kell adniuk az intézményeknek az érettségi biztonságos lebonyolításához.

Ezek a bejelentések megegyeznek az egy héttel korábbival, nem tudtunk meg semmilyen új részletet  – nyilatkozta  Szűcs Tamás. a PDSZ választmányának elnöke a Népszavának. A PDSZ felszólítja a kormányt, hogy kezdjen egyeztetést az érintett szakmai szervezetekkel és szakszervezetekkel, hogy a résztvevők érdekeit, egészséghez fűződő jogait és jövőjét legkevésbé veszélyeztető megoldás szülessen. Törley Katalin, a Tanítanék Mozgalom képviselője úgy véli, az eddigi kormányzati intézkedéseknek is ellentmond, hogy az érettségi miatt legalább 100 ezer embernek kell majd mozognia. A Pedagógusok Szakszervezetének közleménye szerint a kormány döntése újabb kérdéseket vet fel, egyik legfőbb aggályuk, hogy az érettségiző diákok utazása biztonságos-e a veszélyhelyzetben, a kijárási korlátázások közepette. Arató László, a Magyartanárok Egyesületének elnöke szerint az írásbelit csak mozgó/függő dátummal lett volna szabad meghirdetni, és azt a járvány vége után egy héttel megtartani.

Pártreakciók

A DK azt javasolja, hogy határozatlan ideig halasszák el az idei érettségiket, amiket a párt szerint egy hónappal a járványveszély elmúltát kellene megtartani. Országgyűlési határozati javaslatban kezdeményezte a Jobbik több politikusa, hogy az idén írásbeli érettségik és egyetemi záróvizsgák helyett megajánlott jegyet szerezhessenek a diákok. Hiller István helyesnek tartja és üdvözli, hogy a kormány elfogadta, hagyományos módon nem lehet érettségit tartani. Szorgalmazta azonban, hogy a kormány minden helyzetre készüljön fel, javasolva, hogy április utolsó hetében, az aktuális helyzet függvényében döntsenek az időpontról. A kormány magára hagyta az érettségizőket, valamint felkészítő és vizsgáztató tanáraikat a koronavírus-járvány idején – értékeltek ellenzéki pártok és független képviselők csütörtökön, az MTI-hez eljuttatott közös közleményükben. A Jobbik, az MSZP, a DK, az LMP, a Párbeszéd, a Liberálisok, a Momentum és az Új Kezdet politikusai azt írták: a kabinet több százezer emberből csinált bolondot azzal, hogy az utolsó pillanatban jelezte: a vizsgákat gyakorlatilag a normál menetrend szerint tartják meg, még akkor is, ha a szóbelik elmaradnak.

MTI, NEPSZAVA.HU, ATV.HU, NAPI.HU, HVG.HU, ORIGO.HU