Gulyás Gergely: az EU-val is kiegyezünk

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. - A kép forrása: mfor.hu

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy júliustól újabb nyugdíjemelést ad a kormány, mert magas az infláció. Szerinte fontosak az árstopok, amelyek több mint 5%-ponttal csökkentik az inflációt. Kiemelte, hogy semmi akadálya nincs, hogy Magyarország megállapodjon az EU-val a helyreállítási alapról.

Jó-e a rezsicsökkentés?

Arra a felvetésre, hogy Csányi Sándor OTP-vezér szerint a rezsicsökkentés nem jó, azt mondta: az emberek nagy többsége jónak tartja a rezsicsökkentést. Van olyan vagyoni helyzet, amikor ez nem érdekes, de a magyar polgárok többsége nincs olyan vagyoni helyzetben, hogy nekik ne legyen fontos.

Az árstop és a rezsicsökkentés bevált, igyekszünk ezeket fenntartani – válaszolt arra a kérdésre, hogy marad-e a rezsicsökkentés.

Kisebb kutak

Arra az újságírói felvetésre, hogy az árstop miatt a kisebb kutak 90%-a becsődölhet, és ezért kapjanak kompenzációt, közölte: végrehajthatatlan az a felvetés, hogy kompenzációt kapjanak egyes kutak. A nagykereskedelmi rá 480 forint, a kis kutak kapnak 20 forintos kompenzációt literenként – emelte ki Gulyás.

Minden piacellenes intézkedésnek megvan az ára. Ennek is. Azt kell mérlegelni, hogy több-e az előnye. Mi azt látjuk, hogy több előnye van, az inflációra, a gazdaságra kedvező hatása van, ezért fenntartjuk. Mindent megtettünk, hogy a kis kutak veszteségét mérsékeljük – tette hozzá.

EU-eljárás

A jogállamisági eljárás kapcsán, amelyet az EU indított Magyarország ellen, azt mondta, hogy a háború árát nem szabad a magyar emberekkel megfizettetni.

Áttanulmányoztuk a Bizottság levelét, semmi akadálya nincs a helyreállítási alapról való megállapodás aláírásának. Közös megoldást találtunk mindenhol, ott is, ahol a felvetés jogosságával nem értünk egyet. Nincs olyan pont, ahol ne lenne vagy nézetazonosság, vagy olyan megoldás, amely mind a magyar kormány, mind a Bizottság számára elfogadható – mondta.

Semmilyen akadálya nincs a helyreállítási alap aláírásának – hangsúlyozta Gulyás Gergely. Az, hogy mikor írják alá a megegyezést, még kérdéses.

Forrás: portfolio.hu