Gulyás Gergely: Az EU-s tisztújításnál az alkalmasság fontosabb, mint a sietség / Soros György fia rágalmazza Magyarországot

A kép forrása: hirtv.hu

Magyarország érdekelt abban, hogy az európai uniós intézményeknek mielőbb legyen vezetőjük, de a jelöltek alkalmassága fontosabb, mint a sietség – fogalmazott a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter, hangsúlyozva: Magyarország olyan vezetőket támogat, akiket nem egyéni hatalmi ambíciók fűtenek, hanem alkalmasak arra, hogy valamennyi tagállammal konzultáljanak, konszenzust hozzanak létre, és egyetlen országot sem támadtak meg, hanem korrekt viszonyt ápolnak velük. A csúcsjelöltek ennek nem tesznek eleget, a csúcsjelölti rendszert sem támogatjuk és a jelölteket sem tartjuk alkalmasnak – jelentette ki a miniszter.

Gulyás Gergely arra is kitért: Magyarországon az ellenzék és a Soros család fiatalabbik tagja részéről hallani, hogy az EU-t is bevonnák a magyar kormány elleni harcba. Soros György fia rágalmazza az országot, úgy tűnik, „szeretne édesapja nyomdokaiba lépni”, beszéde bizonyítja, hogy továbbra is a magyar kormány elleni küzdelem a cél, és ehhez használják fel a CEU ügyét – jelezte a miniszter.

A tárcavezető a klímavédelem kapcsán úgy fogalmazott: mindenki érzékel egy veszélyhelyzetet, szeretne tisztább környezetet, élhetőbb klímát, ezért rögzítették a 2030-ra vállalt célokat a széndioxid-kibocsátás csökkentésére. Van értelme a további csökkentésnek, de ez atomenergia nélkül lehetetlen, az uniós költségvetésben megfelelő ösztönzők kellenek a tagállamok számára, továbbá figyelembe kell venni a globális felelősséget, közösen kell megállapodni a többi nagy szereplővel – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogy miért nem hozta a kormány nyilvánosságra az Európa Tanács korrupcióellenes testületének (GRECO) jelentését Magyarországról, Gulyás Gergely kijelentette: néhány héten belül nyilvánosságra hozzák a dokumentumot a kormány válaszával és észrevételeivel együtt.

Gulyás Gergely arról is beszélt: ha Fideszes politikus mondta volna, amit nemrégiben Márki-Zay Péter hódmezővásárhelyi polgármester, hogy szülőként szükségét érzi a gyerekek elleni testi fenyítésnek, akkor azt a kormánypárti politikust tizenötször jobban hurcolnák meg. MTI, INDEX.HU