Gulyás Gergely: Az EPP-nek nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva; a nagyobbik kormánypárt nem kapott meghívót a Liga kampánynyitójára

A Fidesz európai néppárti (EPP-) tagsága ügyében csütörtöki sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter úgy fogalmazott: az EPP-nek nagyobb szüksége van a Fideszre, mint fordítva. A Fidesz a néppártban szeretne maradni, de ha például a pártcsalád tartalmi engedményeket tesz a bevándorláspárti erőknek, akkor a magyar kormánypárt nem tud együttműködni – közölte, megismételve ugyanakkor, hogy a Fidesz a néppárti viszony normalizálására törekszik. A Fidesz-tagság felfüggesztéséről döntő márciusi EPP-tanácskozást Gulyás Gergely úgy kommentálta: az „a szórakoztatóiparhoz tartozó összejövetel” volt. Értékelése szerint ez a vita nagyon káros, tragikomikus volt a néppártnak, de „mi jól éreztük magunkat”. Megjegyezte: Manfred Webernek, az EPP csúcsjelöltjének álláspontja néhány kérdésben változó, de még mindig ő tűnik a legjobb jelöltnek.

Arra a kérdésre, hogy kapott-e meghívót a Fidesz a Matteo Salvini vezette olasz kormánypárt, a Liga hétfői, EPválasztási kampánynyitójára, a miniszter nemmel válaszolt. A Fidesz az EPP tagja, ezért az lett volna furcsa, ha meghívják – fűzte hozzá. Ha a májusi EP-választáson a választók megerősítik a Fidesz-KDNP-t a bevándorlást és az „Európai Egyesült Államokat” elutasító politikájában, azt felszólításnak tekintik arra, hogy milyen koalícióban kell gondolkodniuk az európai politikában – mondta, hibásnak nevezve a választás előtti koalíciókötésre vonatkozó néppárti koncepciót.

Közben az Euronews arról számol be, hogy első alkalommal gyűlt össze csütörtökön az Európai Néppárt három „bölcse”, hogy a magyarországi helyzetről beszéljenek. A 444.hu arról cikkez: Mikuláš Dzurinda a Dennik’N-nek adott interjújában elárulta, hogy ő lett volna a negyedik néppárti „bölcs”, de a volt szlovák kormányfőt „kifúrta” a Fidesz, mondván, hogy a testületben nem akarnak szlovák vizsgálót látni.

„Ha Orbán Viktor az újabb provokációk útjára lép, ha EU-ellenes, Juncker-ellenes vagy Timmermans-ellenes kampányt folytat, akkor a néppárti ’bölcsek tanácsának’ elnöke, Herman van Rompuy ennek megfelelően fogja elkészíteni az ajánlásait” – fogalmazott Manfred Weber a Népszava kérdésére. A lap úgy tudja: a kormánypárt EPkampányában ismét az EU lesz a Fidesz célpontja. Egy fideszes forrás a Népszavának azt mondta, hogy „kemény, de igaz állításokat fogalmaznak majd meg az Európai Unió működésével kapcsolatban”. A Közép-európai Egyetem, a Müncheni Műszaki Egyetem és az amerikai Stanford Egyetem közötti „magas színvonalú együttműködést” irányoz elő a CEU budapesti működésének megmentésére kidolgozott tervem – mondta Manfred Weber több újságírónak a Népszava szerint. A cikk kiemeli: Michael Ignatieff, a CEU rektora április 11-én Münchenben fog tárgyalni a partneri kapcsolatok létrehozásának részleteiről.

MTI, 444.HU, INDEX.HU, HU.EURONEWS.COM, NÉPSZAVA