Gulyás Gergely: Az „elvtelenség koalíciója” jött létre az ellenzéki oldalon

Fotó: Shutterstock

Gulyás Gergely keddi tájékoztatóján kérdésekre adott válaszaiban úgy fogalmazott, az „elvtelenség koalíciója” jött létre az ellenzéki oldalon, hiszen a formálódó összefogásban alig vesz részt olyan párt, amely korábban ne zárta volna ki kategorikusan a másikkal való együttműködést. A kancelláriaminiszter példaként említette a Jobbikot, amely kifejezetten Gyurcsány Ferenccel szemben jött létre, most pedig az „ő kenyerét eszik” és szerinte ugyanez igaz a Momentumra is. Arra is kitért: az ellenzéki együttműködésnek semmilyen elvi alapja nincs, a kormány minden eredményének elutasítása pedig aligha lehet sikeres, ezért hatalomra kerülésüknek az ország inná meg a levét. A politikus megjegyezte, legfeljebb viccként értékelhető, hogy a „rablóprivatizáció” idején „pártállami kapcsolatait latba vetve” multimilliárdossá vált Gyurcsány Ferencnek, a magyar politika „legkorruptabb figurájának” listájára csak a korrupcióval szembeni fellépést hangoztatva lehet felkerülni.

Hollik Istvánnak, a Fidesz kommunikációs igazgatójának keddi videónyilatkozata szerint „a Jobbik megvásárlásával” teljessé vált a Soros György által szponzorált „Gyurcsány-lista”. Értékelése szerint a baloldalon megtörtént az, amit „Gyurcsány Ferenc, a baloldal valódi vezetője” régóta eltervezett: bedarálta az összes pártot, az LMP-től a Momentumon át, egészen az MSZP-ig.

Eközben az ATV Híradója szerint Tóth Endre, a Momentum elnökségi tagja kifejtette: első körben minden ellenzéki párt a saját jelöltjeit térképezi fel, világítja át, majd a hat párt közösen tekinti át az aspiránsokat. Cseh Katalin momentumos EP-képviselő az ATV Start című műsorában kifejtette: az is lehetséges, hogy 2022-ben sikerül az ellenzéknek megszereznie a kétharmadot. Jakab Péter, a Jobbik elnöke az ATV Egyenes Beszéd című műsorában szintén úgy vélekedett: 2022-ben előállhat olyan közhangulat, hogy akár kétharmados többséget is szerezhet az ellenzék.

A Volner Párt politikai kampányt indított a csalódott Jobbik- és Momentum-szavazók megszólítására – jelentette be a nevét viselő párt elnöke, Volner János.

A Századvég kutatása rámutat: az ellenzéki összefogást támogató szavazók legszívesebben a DK-s Dobrev Klárát szeretnék Orbán Viktor kormányfő kihívójának. A válaszadók 23 százaléka támogatja az EP-képviselőt, akit Bajnai Gordon 20, Márki-Zay Péter 17, Karácsony Gergely 14, Jakab Péter 12, Fekete-Győr András pedig 5 százalékkal követ. A felmérés alapján megállapítható az is, hogy egy most vasárnap tartandó országgyűlési választáson a biztos szavazók 50 százaléka a jelenlegi kormánypártokra adná a voksát, míg az ellenzéki összefogás listáját a részvételüket biztosra ígérők 39 százaléka támogatná.

Az LMP pártalapítványa, az Ökopolisz Alapítvány megbízásából a Závecz Research által 520 fő részvételével készített felmérésből kiderült, hogy egy most vasárnapi választás esetén a mintába került közalkalmazottak egyharmada a jelenlegi kormánypártot támogatná szavazatával, az együttműködő ellenzéki pártokra 24 százaléknyian voksolnának.

MTI, ORIGO.HU, ATV – ESTI HÍRADÓ, ATV.HU, HIRTV.HU