Gulyás Gergely: Az árfolyamért a háború felelős, ma háborús infláció van

Fotó Vadnai Szabolcs, kormany.hu

Mi lesz a vízszolgáltatókkal?

Gulyás Gergely kifejtette, hogy a háború következtében megemelkedett energiaárak eredményeként sok vízszolgáltató, ami önkormányzati tulajdonban van, csődközelbe került. A kormányhoz ebben az ügyben érkezett több megkeresés, a kabinet úgy látja, hatékonyabban lehetne működtetni a vízszolgáltató cégeket, ha nem lenne ennyi. Az államnak fel kell készülnie arra, hogy a megfelelő üzemméret mellett valamilyen struktúrát kialakítsanak, de egyelőre többet nem tud mondani.

Szentkirályi Alexandra: Augusztus 20-án Európa legnagyobb tűzijátéka lesz

Szentkirályi Alexandra újságírói kérdésre közölte, hogy négynapos programsorozat lesz augusztus 20-án és előtte, húsz helyszínen várják az ünneplőket. Európa legnagyobb tűzijátéka lesz este, 32 percig fog tartani, a Duna két partján 4,3 kilométer hosszan lehet élvezni. Ahogy korábban, ezúttal is lesz tisztavatás, légiparádé, zászlófelvonás és egyházi megemlékezések. A költségekről időben adnak tájékoztatást.

Mit tehet a kormány a forint gyengélkedése ellen?

Gulyás Gergely: a kormány eszköze leginkább az, hogy meghatározzuk, mi az oka az árfolyam gyengülésének, jelen pillanatban ez leginkább a gázár. A kormány a költségvetés hiányát úgy tartja, ahogy tervezték, ezen kívül Magyarország energiafüggőségét mérsékelni próbálják, és a hazai kitermelés növelése érdekében is tesznek lépéseket. A miniszter azt is elmondta, hogy az Európai Bizottsággal történő esetleges megállapodás után sem kell csodára számítani, mert nincsenek Magyarországnak finanszírozási nehézségei, amíg viszont háború van, addig az árfolyam is gyengébb lesz, mint korábban.

Gulyás Gergely: Mindig felmerül a spekuláció veszélye, de nem látunk megalapozott gyanút

Gulyás Gergely az árfolyammal kapcsolatos kérdésére elmondta: mindig felmerül a spekuláció gyanúja és veszélye, de megalapozott gyanút nem látnak. Elsősorban a jegybanknak vannak eszközei ennek megakadályozására. A miniszter szerint azt látni kell, hogy Magyarország energiakitettsége, amit mérsékelni fognak, az jelentős, és azt is látni kell, hogy Magyarországon a magas államadósság csökkent, de így is magasabb, mint a környező országoké, ez ilyenkor minimálisan növeli a kitettségünket, ez látszik az árfolyamban is.

Az új határvadász-rendszernek készen kell állnia megvédeni a határokat

Gulyás Gergely a déli határ helyzetéről/határvédelemről/határvadász-rendszerről elmondta: az a cél, hogy az új határvadász-rendszer készen álljon megvédeni a határokat, ha szükséges, akkor a jogszabályokat is ehhez kell igazítani, meg kell határozni, hogy pontosan milyen eszközei lesznek a határvadászoknak, hogy az erőszakos határsértőkkel szemben fellépjenek. Világosan kell szabályozni, mert sajnos időszerűvé vált.

A Velencei Bizottság ajánlásaival kapcsolatban a miniszter elmondta: a megvalósíthatóságát megvizsgálják, nem teljesen egyeznek az Európai Bizottság javaslataival. A vita arról van, hogy az Országos Bírósági Tanácsban, csak bírák vannak, a Velencei Bizottság szerint más hivatásrend képviselőinek is jelen kellene lenniük a testületben. A kormány nyitott a javaslatra.

Gulyás Gergely: Határvadászokat fognak felvenni

A kormány tegnap tárgyalt az illegális migrációról is, a miniszter ismertette, hogy a helyzet a déli határnál rohamosan és negatív irányba változik. A déli határszakaszon az év ugyanezen időszakában tavaly 47 ezer, idén 110 ezer határsértő volt. Gulyás Gergely bejelentette, hogy a Belügyminisztérium keretein belül határvadászokat vesznek fel, körülbelül négyezer határvadász lesz. A határvédelmet együttműködve a rendőrökkel ők fogják ellátni, ez tehermentesíti a katonaságot. A költségvetési forrásokat a honvédelmi alapból biztosítják.

Gulyás Gergely: Magyarország készen áll a tárgyalások lezárására

Gulyás Gergely kiemelte: a cél az, hogy a magyar költségvetés továbbra is kiegyensúlyozott, megbízható legyen, ez a konzervatív költségvetési politika jellemezte az elmúlt tíz évben is Magyarországot. Cél az is, hogy az Európai Bizottság javaslatainak elfogadása után a lehető leggyorsabban megállapodjanak, Magyarország készen áll a tárgyalások lezárására, de látják, hogy magyar baloldali képviselők annak érdekében lobbiznak, hogy megakadályozzák a megállapodást, amivel az országnak ártanak. Ezekből a forrásokból a pedagógusok és az egészségügyben dolgozók béremelésére is jutna.

Uniós források: A kormány elfogadta az Európai Bizottság javaslatait

A miniszter az uniós, RFF-s források témájában elmondta: elfogadták az Európai Bizottság javaslatát, hogy Magyarországon 15 százalék alá mérsékli az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát, illetve a korrupciós ügyekben legyen helye bírósági jogorvoslatnak, konkrét normaszöveget is küldtek ki. Elfogadták azt is, hogy a kormány által kezdeményezett jogalkotást megelőzően a társadalmi konzultációra időt kell adni. Továbbá elfogadták, hogy Magyarországnak az uniós források jelentős részét a lehető legnagyobb energiafüggetlenség elérésére fordítsák.

Magyarország azt is megvizsgálja, hogy az energiafüggetlenség miként csökkenthető. Bővítenék a gázturbinás erőművek számát, a naperőművek kapacitását, növelik a hazai gázkitermelést (1,5 milliárd köbméterről 2 milliárd köbméterre, 8-10 milliárd köbméter között van az ország gázszükséglete), kezdeményezik Paks I. üzemidejének meghosszabbítását.

Gulyás Gergely: A nehézségek ellenére stabil a magyar gazdaság

Tíz órán keresztül ülésezett tegnap a kormány – kezdte Gulyás Gergely. Megállapították, hogy minden pillanatnyi nehézség ellenére, ami a forint árfolyamában látható, a magyar gazdaság fundamentumai stabilak. A legfrissebb ipari termelés növekedési mértéke 9,4 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, közel 4,7 millióan dolgoznak Magyarországon, a költségvetési bevételek jelentősen nőnek, a bevételek nagy része alultervezettnek fog minősülni. A stabilizációhoz szükséges lépéseket megtették, a hiánycélt 2022-ben és 2023-ban is tartani fogják.

A miniszter azzal folytatta, hogy az árfolyamot az energiaárak, ma elsősorban a gázár mozgatja, ezért gyengül az euró a dollárhoz képest, és ezért gyengül a forint. A kiváltó ok a háború és az erre adott válaszok, a háborús infláció, aminek ma az a következménye, hogy Amerika nem gyengül, Kína erősödik, Európa pedig a magunk által bevezetett szankciók hatásaitól szenved. Gulyás Gergely hozzátette: az egész európai gazdaságot elérte az infláció, ebben a tekintetben Magyarország valamivel jobban áll mint a térség, az árfolyam szempontjából viszont rosszabbul.

Forrás: index.hu

https://index.hu/belfold/2022/07/07/jonnek-a-kormany-bejelentesei-gulyas-gergely-tart-tajekoztatot/