Gulyás Gergely: A munkaadók előírhatják a védőoltást!

A kép forrása: hirtv.hu

Három intézkedést jelentettek be a kormányinfón. A munkaadók előírhatják a koronavírus elleni védőoltást a munkavégzés feltételeként, ha a dolgozók biztonsága ezt kívánja. Maszkot kell majd viselni a közösségi közlekedési eszközökön, emellett látogatási tilalmat rendelnek el az egészségügyi intézményekben.

Gulyás Gergely legfrissebb járványügyi adatokat ismertetve elmondta, az elmúlt napon 4039 új fertőzöttet igazoltak. Elhunyt 45 többségében idős, krónikus beteg.

A beoltottak száma 5 947 085 fő, közülük 5 728 025 fő már a második oltását is megkapta, 1 millió 164 ezren pedig már a harmadik oltást is felvették – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a kormányinfón.

Az operatív törzs javaslatai alapján három intézkedést vezetnek be:

  • A munkaadók szervezeteinek javaslatára: A cégek és a vállalkozások jogot kapnak arra, hogy a munkavégzés feltételeként előírják a védőoltást az alkalmazottiak számára, ha ezt az ott dolgozók biztonsága érdekében szükségesnek látják.
  • November elsejétől a közlekedési eszközökön újra kötelező lesz a maszkviselés.
  • Az egészségügyi intézményekben látogatási tilalmat vezetnek be. A szociális intézmények esetén pedig az intézményvezetőket feljogosítják a látogatási tilalomról való döntésre.

A magyar állam szintén munkáltató, így az állami szervek esetében is széles körben előírják az oltási kötelezettséget. Az önkormányzatoknál a polgármesterek döntenek a kötelező oltás elrendeléséről.

Gulyás Gergely kérdésre válaszolva később elárulta: az első oltásokat december 15-ig kell megkapniuk a munkavállalóknak ott, ahol ezt számukra előírja a munkáltató.

Egyre nagyobb a migrációs nyomás

Egész Európában a migrációs nyomás most a legnagyobb 2015 óta és ez a következő hónapokban erősödni fog. Átlagosan 319-en kísérelik meg naponta az illegális átlépést, 2020 azonos időszakában ez a szám 97 volt.

Gulyás Gergely elmondta, hogy eddig közel százezren próbáltak átjutni a magyar határon.

Hozzátette: Európában újrakezdődött a migrációs vita.

Az Európai Unió a migráció pártján áll.

A miniszter teljesen elképesztőnek nevezte azt az állítást, hogy migránsok nélkül nem lehetett volna megbirkózni a járvánnyal, és hogy a társadalmainknak szüksége van a migrációra.

Gulyás Gergely azt mondta: jó lenne, ha az Európai Bizottság a migráció pártjáról a külső határvédelem pártjára állna, mert ha nem akarjuk, hogy a járvány és a gazdaság újraindításának idején destabilizálódjon Európa, hatékony határvédelemre és ehhez megfelelő európai hozzájárulásra van szükség.

A kormány levélben fordul a bizottsághoz, hogy legalább részben térítse meg az EU a kerítésépítés árát – közölte.

Forrás: hirado.hu