Gulyás Gergely: A kormány intézkedései elegendőek lesznek a gazdaság újraindításához

Fotó Botár Gergely, kormany.hu

A kormány intézkedései elegendőek lesznek ahhoz, hogy fedezzék a koronavírus-járvány elleni védekezéshez szükséges költségeket és a lehető leghamarabb újra lehessen indítani a gazdaságot – nyilatkozta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. Gulyás Gergely hangsúlyozta: a járványügyi védekezés a költségvetésből komoly forrásokat, az országtól pedig komoly összefogást kíván. A kabinet annak jegyében állította össze a járvány elleni védekezési alapot, hogy az államnak először saját szervein kell kezdenie a takarékoskodást – jelezte, kifejtve: a legtöbb pénzt, összesen 922 milliárd forintot ezért a tárcáktól vonják el, de emellett a pártoknak és az önkormányzatoknak is hozzá kell járulniuk a védekezéshez. Kiemelte, a védekezésből, illetve a gazdaság újraindításának költségeiből azoknak a szektoroknak is részt kell vállalniuk, amelyek jó időben a gazdaság növekedéséhez járulnak hozzá és jelentős haszonra tesznek szert. A kormány ezért tartja fontosnak, hogy a multinacionális kereskedelmi láncok és a bankok is hozzájáruljanak a közös felelősségvállaláshoz – mutatott rá Gulyás Gergely. A miniszter közölte, a járvány elleni védekezési alapban jelenleg 663 milliárd forint áll rendelkezésre, de ez egy felülről nyitott összeg, mivel az egészségügyi védekezésnek nem lehetnek pénzügyi korlátai. Emellett a gazdaságvédelmi alapban, amely a gazdaság újraindítását szolgálja, 1345 milliárd forint van most – tette hozzá. Megerősítette, a jelenlegi nagy nemzeti válsághelyzetben azt várják, hogy valamilyen nemzeti egység, politikai összefogás össze tudjon jönni. A tárcavezető ezért ismételten arra kérte az ellenzéket, hogy ne most próbálják megvívni a pártpolitikai vitákat.

„Vasárnap véglegesítik az Orbán Viktor kormányfő által bejelentett gazdaságfejlesztési tervet” – derül ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter vasárnapi bejegyzéséből.

„Nem ismerjük a részleteket, hogy milyen multinacionális cégek mekkora mértékben járulnak hozzá a válságalaphoz. Ezzel együtt nem kérdés, hogy a jogszabály által kötelezettek maradéktalanul teljesíteni fogják az új előírást. Ez a vásárlóknak semmiféle kárt nem okoz majd, mert a cégek nem fogják az árakba beépíteni a különadót” – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Vámos György, a multinacionális áruházláncokat képviselő Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Munkaszüneti napokon sincs kamionstop – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vasárnap az MTI-vel. A közlemény szerint a koronavírus-járvány miatt kihirdetett veszélyhelyzetben, a folyamatos áruellátás érdekében a nehéz tehergépkocsik visszavonásig, hétvégi korlátozás nélkül közlekedhetnek a magyarországi utakon. A kamionstop az ünnepek körüli munkaszüneti napokon, így húsvétkor sem lesz érvényben. Az ITM vasárnap arról is tájékoztatta az MTI-t, hogy több mint kétszeresére nőtt a Digitális összefogásban beérkezett felajánlások száma.  A digitális szektor így mostanáig összesen százhetvennégy digitális megoldással, alkalmazással, szolgáltatással segíti a veszélyhelyzethez való alkalmazkodást, elsősorban a tanárok és diákok, az idősek és a vállalkozások, munkavállalók számára.

MTI, INDEX.HU, ORIGO.HU, MAGYAR NEMZET