Gulyás Gergely: A kormány 79,4 milliárd forintos egészségügyi finanszírozási csomagról döntött

A kép forrása: egerhirek.hu

A kabinet szerdán úgy döntött, hogy összesen 79,4 milliárd forintot bocsát a kórházak részére egészségügyi fejlesztések megvalósítása és az adósságállomány csökkentése érdekében – tudatta a kancelláriaminiszter tegnap Budapesten tartott sajtótájékoztatóján. Gulyás Gergely a kórházak adósságállományának rendezése kapcsán, melyre 42,8 milliárd forintot szánnak, hangsúlyozta, ez az eddigiektől eltérő formában valósul meg, mivel a kormány nem átvállalja majd az intézmények adósságát, hanem arról központosítottan maga kíván tárgyalni, minden esetben meggyőződve a kiszámlázott szolgáltatások indokoltságáról. Kitért arra is, a Pénzügyminisztérium pénzügyi felügyelőt rendelt ki ahhoz a 13 egészségügyi intézményhez, amelynek a legrosszabbnak látták a gazdasági helyzetét. A Portfolio szerint a politikus jelezte, akár kórházigazgatókat is meneszthetnek, ha súlyos pénzügyi problémákra bukkannak a felügyelők. Arról is szólt: a kormány célja, hogy elkerülje a hasonló helyzeteket, ezt pedig kész a teljesítményvolumen-korlát jelenlegitől eltérő meghatározásával és a gazdálkodási szabályok szigorúbb betartatásával elérni. A tárcavezető beszámolt arról is: a kabinet szerint az oktatási kormányzat nem terjesztett elő olyan mértékű változtatásokat a Nemzeti alaptantervvel kapcsolatban, amelyek új jogszabály elfogadását indokolnák, ezért a változtatási javaslatokat egy törvénymódosító indítványban terjesztik a Parlament elé. Gulyás jelezte továbbá, a kormány várhatóan még az idén dönt a jövő évi béremelésekről, így például a rendvédelmi szerveknél dolgozók fizetésemeléséről.

Az Orvostechnikai Szövetség kommünikéjében azt hangsúlyozta: a magyarországi betegellátás, valamint az állammal szerződő gazdasági szereplők jövőbeli kilátásai szempontjából rendkívül veszélyes üzenetnek tartják, hogy a kormány az egészségügyi intézmények által felhalmozott lejárt adósságállomány csupán alig több mint felét kívánja kifizetni, és különösen problémásnak tartják a kifizetés időbeli elhúzása érdekében felhozott életszerűtlen indokot.

A „megdöbbent” szervezet kitért arra is: a beszállító cégek végső esetben jogi úton is behajthatják a követeléseiket. MTI, PORTFOLIO.HU, NAPI.HU