Gulyás Gergely: A kongresszus támogatása nélkül az USA ne tud csatlakozni a globális minimadóhoz

MTI/Szigetváry Zsolt

A globális minimumadó kapcsán kijelentette: mivel egyhangú döntés szükséges, ez Magyarország nélkül nem tud megszületni.

A Horn Gyuláról elnevezet utca ügyében kifejtette a miniszter: személyesen nem támogatja ezt, de a kormánynak erről nincs álláspontja. Rámutatott: bár önmagában az, hogy egy volt kormányfőről, akit a rendszerváltás után választottak meg, sétányt nevezzenek el, nem kifogásolható, és Horn rendszerváltás utáni tevekénysége sem akadálya ennek, ám 1956-os szerepe szerinte ezt nem teszi lehetővé.

Azt, hogy a baloldal nem támogatja az élelmiszerár-stopot, Gulyás nem kommentálta.

Gulyás Gergely azt is elmondta, hogy Ukrajna EU-csatlakozásával kapcsolatban egyelőre tagjelölti státuszról van szó, és ezt a kormány támogatta.

A kkv-k rezsicsökkentet energiaárainak megtartásáról már született döntés. Ez a legkisebb vállalkozásokra vonatkozik. Az ezzel kapcsolatos kormányrendelet pedig a napokban fog megjelenni.

Egy amerikai szervezet is a magyar állásponthoz hasonló nézeteket vall a globális minimumadó bevezetésével kapcsolatban. Mivel ez Amerikában a Republikánus álláspont, és mivel a republikánusok támogatása nélkül a kongresszus nem tudja elfogadni a globális minimumadót, ez az egyezmény Amerika számára halott. Gulyás Gergely felhívta arra a figyelmet, hogy amennyiben ezt nem vesszük figyelembe, úgy belekerülünk egy olyan egyezménybe, amelyben még Amerika sincs benn, és ez még nehezebb helyzetbe hozhatja Európát.

Forrás: hirado.hu, MTI