Gulyás Gergely: A kabinet tárgyal valamennyi településsel

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. - A kép forrása: mfor.hu

A Miniszterelnökség, a Belügyminisztérium és a Pénzügyminisztérium képviselőiből álló kormánybizottság fog tárgyalni valamennyi képviselő-testülettel – közölte a kancelláriaminiszter szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján, miután a nem megyei jogú, de 25 ezernél több lakosú települések polgármestereivel tárgyalt. Gulyás Gergely helyes döntésnek nevezte, hogy a kabinet lehetővé tette a kis- és közepes vállalkozásoknak, hogy idén az iparűzési adó felét kelljen befizetniük. „A kormány ezzel nem vont el semmilyen pénzt, azt ott hagyta a települések vállalkozóinál (…), akik munkahelyeket garantálni és jó esetben teremteni is képesek” – hangoztatta a tárcavezető. Tájékoztatása szerint ezen a héten találkoznak a megyei jogú városok, majd a jövő héten pedig a budapesti kerületek polgármestereivel. „Ezt követően pedig valamennyi várossal is külön-külön fogunk tárgyalni” – mondta a miniszter, aki reményét fejezte ki, hogy olyan megállapodásokra jutnak, amelyek a helyi közösségek javát szolgálják és az önkormányzatok működését is segítik.

Gémesi György, a Magyar Önkormányzatok Szövetségének (MÖSZ) elnöke az egyeztetést követően leszögezte: a szövetség polgármesterei – az egyeztetésen megjelent 23-ból 12 – három kéréssel érkeztek, de egyik kérésük sem teljesült, Gulyás Gergely azt közölte, hogy nincs felhatalmazva a kormánydöntés átírására. Gémesi azt hangoztatta, hogy csalódottak, és azt kérik, hogy adják vissza azt a pénzt, ami a településeiké. Nyirati Klára, Baja polgármestere arról beszélt: azt remélték, megtudják, hogy mennyivel kompenzálja a városaikat a kormány, de még mindig nem tudják, hogy mennyi pénzből gazdálkodnak majd. Wittinghoff Tamás, Budaörs polgármestere, a MÖSZ elnökségi tagja arról beszélt: ha röviden össze kellene a foglalnia az egyeztetést, akkor azt mondaná, hogy semmi nem történt.

Hódmezővásárhely önkormányzata is arra kéri az érintetteket, hogy támogassák a város működését és fejlődését adományaikkal és adójuk befizetésével – írta a Facebookon Márki-Zay Péter polgármester.

MTI, ATV.HU, NEPSZAVA.HU