Gondban a magyar szamóca: az ágazat jövőjét kockáztatják a termelők

Fotó: 123RF

Fontos gyümölcskultúra a szamóca, növekszik a jelentősége a gyümölcsfajták között. A bogyós gyümölcsnek hazai termelésből származó, bővülő, fajtaválasztékban is fejlődő kínálatával találkozhatnak a fogyasztók, a szaporítás terén sajnos sok a probléma. Évről évre növekszik az illegális szamócaszaporítások aránya. A Nébih és a területileg illetékes kormányhivatalok tapasztalatai szerint egyre többen feledkeznek meg arról, hogy a szamóca szaporítására, szaporítóanyagainak forgalmazására is vonatkoznak egyrészt a többi gyümölcsfajra is érvényes ágazati szakmai jogszabályok.

A 14/2017 FM rendelet a gyümölcs szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról), másrészt a jogszerű fajtahasználatra vonatkozó rendelkezésekről szól. A többi fás gyümölcsfajhoz hasonlóan a szamóca szaporítóanyagának előállítását és forgalmazását is csak a növénytermesztési hatóság által regisztrált, engedéllyel rendelkező partnerek végezhetik. Az előállított szaporítóanyagok pedig csak a jogszabályokban előírt ellenőrzések után kerülhetnek a telepítőkhöz – írta meg a Nébih.

Ellentmondások a hazai szamócaszaporításban

A jelenleg a hazai szamócaszaporításban tapasztalható anomáliák a kultúra jövőjét, illetve fejlődési lehetőségeit veszélyeztetik. Az illegális szaporítók, de a telepítők is, nagy kockázatot vállalnak az igazolatlan származású, ellenőrizetlen termelésből származó palánták ültetésével. A nemesítői jogokat figyelmen kívül hagyó fajtahasználat veszélyezteti az ültetvényekben megvalósuló fajtainnovációt. Amennyiben azt látják a nemesítők, hogy a fajtáik védelme nem biztosítható a jogszerű fajtahasználat révén, akkor könnyen előállhat az a helyzet, amikor termesztők már nem fognak hozzájutni az új nemesítésű fajták szaporítóanyagához.

A fent részletezett visszaélések elkerülése érdekében a Nébih a kormányhivatalok szaporítóanyag felügyelői hálózatával együttműködve, kiemelt figyelmet fordít a szaporítóanyag-előállítás jogszerűségének betartatására.

A Nébih arra hívta fel a figyelmet, hogy az elkövetkező időszakban tételesen fogja ellenőrizni a közösségi oldalakon, valamint az egyéb internetes felületeken, illetve másutt megjelenő szamócapalánta-forgalmazókat és -hirdetőket, valamint a jogszabályi előírásokat be nem tartó piaci szereplőkkel szemben hatósági eljárást indít, mely minőségvédelmi bírság kiszabását vonhatja maga után, melynek mértéke engedély nélküli termesztés vagy forgalomba hozatal esetén 250 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet, ahogy az a 69/2004. (XII. 26.) Korm. rendeletben (a szaporítóanyagokkal kapcsolatos minőségvédelmi bírság megállapításáról) olvasható.

Oltalmazott fajták

A fentieken kívül a hatóság ismét és nyomatékosan a szamócapalánta-előállítók figyelmébe ajánlja az oltalmazott fajták használatáról korábban megjelent közleményt. A Nébih kiemelte azt is, hogy a fajtajogokkal rendelkező hazai és külföldi nemesítők, fajtainnovációs vállalkozások, a fajtahasználat tisztaságának helyreállítása érdekében, polgári peres eljárásban érvényesíthetik jogaikat a fajtáikat jogtalanul használókkal szemben.

Forrás: magro.hu