Giorgia Meloni szerint az európai parlamenti választások fordulatot hoznak majd az agrárpolitikában

Fotó HírTv

Az európai parlamenti választásokkal fordulat következik majd be a közösségi agrárpolitikában – jelentette ki Giorgia Meloni olasz miniszterelnök hétfőn este, miután a gazdatüntetések küldöttségeivel egyeztetett.

Giorgia Meloni úgy nyilatkozott, megérti a tiltakozó gazdák követeléseit. Az Európai Unió meghirdetett zöld átmenet politikája „őrültség” – mondta a kormányfő. „Nem tudja, miről beszél az, aki a környezetet a mezőgazdaság kárára akarja megmenteni, ahelyett, hogy a mezőgazdaságban dolgozókkal közösen tenné ugyanazt (..) zöld átmenetről beszéltek, miközben ideológiai átmenetről volt szó” – fogalmazott Giorgia Meloni.

Hozzátette: a jelenlegi agrárpolitika megváltoztatásában a közelgő európai parlamenti választások jelentik majd a különbséget.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a jelenlegi jobbközép római kormány mindig is az agrárágazat érdekeit képviselte.

Olaszországban január 19. óta tartanak a gazdatüntetések. A városokat traktoros ostromgyűrűvel körbevevő gazdacsoportok képviselői hétfőn ismét a római agrártárcát vezető Francesco Lollobrigidával egyeztettek.

A kormány utolsó javaslata szerint az agrárágazatban dolgozók mentességet kapnak a személyi jövedelemadó befizetése alól évi bruttó 10 ezer euró jövedelemig, és további ötven százalékos adókedvezményt 15 ezer euróig. A minisztériumból távozó gazdaküldöttség vezetője, Andrea Papa megelégedéssel nyugtázta az eredményt.

A Rómába bevezető országutak mentén már mintegy ezer traktor várakozik. Több csoportban érkeztek az ország különböző részeiből, mindegyik más névvel és más vezetővel. A csoportok követelései is eltérőek.

Korábbi bejelentések szerint csütörtök délután akartak tömeges demonstrációt rendezni a Circus Maximus ókori lóversenypálya mezején.

A kormánnyal tartott egyeztetést követően az Agrár Felszabadulás nevű gazdacsoport közölte: kész lemondani a megmozdulásról. A szervezet engedélyt kért azonban arra, hogy két traktor behajthasson a városközpontba egészen a Colosseumig.

A Más Mezőgazdaság és a Termelő Nép nevű csoportok viszont a Capitolium-dombra, az ott található városháza előtti térre hirdettek meg tüntetést csütörtökre. A hatóságok minden eszközzel igyekeznek elkerülni, hogy traktorsor vonuljon fel Rómában, mivel ez az összes többi város kapuját is megnyithatja a gazdatüntetők előtt.

A gazdák Európa elleni tiltakozása szent, de el kell kerülni a csoportjaik közötti háborút, máskülönben ismét Európa lesz a győztes” – nyilatkozta Luca Zaia, az agrárrégióként ismert Veneto elnöke.

Úgy vélte, hogy az úgynevezett nulla kilométeres mezőgazdasági termékek képviselik a megoldást, mivel azokkal nem áll fent a mesterséges hús és húskészítmények veszélye. Luca Zaia az olasz mezőgazdaságot fenyegető veszélynek nevezte a Nutri-score tápértékjelölési-rendszert is.

Forrás: hirado.hu, MTI