Giorgia Meloni: Meg kell állítani a migrációt!

Fotó HírTv

Az illegális bevándorlás mindenki számára káros, kivéve az emberkereskedőket – erről Giorgia Meloni olasz kormányfő beszélt a Rómában tartott, uniós migrációs konferencián. Olaszország különösen érdekelt egy hatékony európai megoldásban, ugyanis az elmúlt évhez képest megtöbbszöröződött a hozzájuk érkező bevándorlók száma.

A bejáratnál várta Giorgia Meloni a Földközi-tenger, Afrika, valamint az arab térség több mint húsz államának képviselőit Rómában, az illegális bevándorlásról szóló a konferencián. A találkozón mások mellett az Európai Unió vezetői is részt vettek.

Az olasz miniszterelnök azután hívta össze a konferenciát, hogy Ursula von der Leyen szándéknyilatkozatot írt alá Tunéziával, amelyben az Európai Unió vállalta, hogy 900 millió euróval támogatja az észak afrikai országot, Tunézia cserébe pedig fellép a migrációval szemben.

Az olasz miniszterelnök célja, hogy az egész földközi-tengeri térségre kiterjesszék a Tunéziával kötött szándéknyilatkozatot

– mondta a közmédia római tudósítója.  Sárközi Júlia úgy fogalmazott: Giorgia Meloni azt reméli, hogy ebben Olaszország főszerepet is be tud tölteni.

„Rómának van egy hat pontos terve is, amelynek lényege nagyon röviden összefoglalható: ha segítjük, támogatjuk és fejlesztjük azokat az országokat, ahonnan az emberek elindulnak, akkor sikerül megállítani az Európába tartó illegális bevándorlást” – számolt be róla Sárközy Júlia.

Az illegális bevándorlás mindenki számára káros, kivéve az emberkereskedőket – mondta Giorgia Meloni, hangsúlyozva:

a migrációt a gyökerénél kell megállítani a kiindulási országok fejlesztésével. Az olasz miniszterelnök arról beszélt: a migrációhoz való jog mellett az embereknek a hazájukban való maradás jogát is biztosítani kell.

Európában lassan kezelhetetlenné válik az illegális bevándorlás. Például Olaszországban idén már több mint 83 ezer migráns szállt partra, míg tavaly egész évben összesen 34 ezer ember érkezett Itáliába.

A görög partiőrség a napokban pedig 71 migránst talált egy vitorlás fedélzetén, akik feltehetően Olaszországba tartottak. Rodosz térségében pedig 27 illegális bevándorlót mentettek ki egy csónakból.

„Meloni, kérlek engedj be Olaszországba!” – kiabálta a kamerába nemrég egy migráns Lampedusan. A Szicíliától mintegy 300 kilométerre fekvő sziget migránsgettójában most 2400-an vannak, pedig legfeljebb 400-an lehetnének. Naponta mintegy 1000 embert szállítanak innen Szicíliába, de Afrikából mindig jönnek új migránsok.

A Földközi-tengeren cirkálnak az NGO hajók is, hogy a migránsokat Európába szállítsák.

Szakértők szerint az NGO-k ezzel hamis biztonságérzetet keltenek, mert az illegális bevándorlók az életüket kockáztatva, gumicsónakokon kelnek útra, abban bízva, hogy kimentik őket.

Az uniós tagállamok évek óta nem találnak mindenki által elfogadható megoldást az illegális migráció megállítására – legutóbb június elején, a belügyminiszterek tanácsában döntöttek egy olyan javaslatcsomagról, ami egyebek mellett az érkezők kötelező szétosztását, vagyis a migránskvótát is tartalmazza.

Brüsszel migránskvótákról szóló terve Magyarországot arra kötelezné, hogy Európa legnagyobb migránsgettóját építse fel – mondta Orbán Viktor a döntés után. A miniszterelnök hangsúlyozta:

a kormány nem hajtja végre a migránspaktumot.

 „Vért izzadtam, hogy bezárjuk a táborokat Debrecenben, Bicskén. Végre megoldottuk a problémánkat és most ezt vissza akarják tenni a nyakunkba. Ezt nem fogjuk megengedni, amíg nemzeti kormány van Magyarországon addig nem lesznek migránsgettók” – mondta Orbán Viktor.

Magyarország 2015 óta nemet mond az illegális bevándorlásra, egymillió migránst tartóztatott fel a déli határon, miközben Brüsszel érdemben nem járult hozzá a határvédelem költségeihez.

Forrás: hirado.hu