Gigaerőmű kezdi meg a működését a Níluson

A kép forrása: vízinform.hu

Befejezték Etiópiában az Etióp Újjászületés Nagy Gátja (GERD) nevű, Szudánban és Egyiptomban aggodalmat kiváltó nílusi óriásvíztározó feltöltését.

Abij Ahmed etióp miniszterelnök az X mikroblogon jelentette be vasárnap a feltöltés negyedik, egyben utolsó fázisának „sikeres” befejezését, hangoztatva, hogy „a nemzeti szívósság minden nehézség ellenére meghozta eredményét”.

A Kék-Nílus vizét áramtermelésre felhasználó óriásgát építése 2011-ben kezdődött és négymilliárd dollárba került.

A beruházás által érintett három ország – Etiópián és Egyiptomon kívül Szudán – augusztus 27-én jelentette be, hogy újrakezdték a vízfelhasználásról folyó, 2021 áprilisában megszakadt tárgyalásokat.

Etiópia szerint a 6000 megawatt kapacitásúra tervezett vízerőmű kulcsfontosságú gazdasági fejlődése áramszükségletének kielégítéséhez, Egyiptom és Szudán azonban egzisztenciális fenyegetésnek tekinti a gátat, mert vízszükségletük csaknem száz százalékát a Nílusból fedezik.

Az 1,8 kilométer hosszú és 145 méter magas óriásgát feladata, hogy duplájára növelje az áramtermelést Etiópiában, ahol a mintegy 120 millió lakosnak csak a fele rendelkezik villamos árammal. A vízerőmű segítheti Etiópiát abban is, hogy Afrika legnagyobb áramexportőrévé váljon.

Forrás: infostart.hu, MTI

https://infostart.hu/gazdasag/2023/09/10/gigaeromu-kezdi-meg-a-mukodeset-a-niluson