GFM: tovább nőtt a foglalkoztatottság

Fotó MH, Papajcsik Péter

Az elhúzódó háború és a káros szankciók negatív gazdasági hatásai ellenére is tovább nőtt a foglalkoztatottság – állapította meg a legfrissebb adatokat kommentálva pénteken a Gazdaságfejlesztési Minisztérium (GFM).

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint nyolcadik hónapja van 4,7 milliós szinten a foglakoztatottság, miközben a munkanélküliség nem éri el a 4 százalékot.

A KSH számai alapján 2023 januárjában tovább emelkedett a foglalkoztatottak száma, ami az előző évhez képest 46 ezerrel nőtt, így 4 millió 699 ezer főt tett ki. Mindeközben a munkanélküliek aránya 3,9 százalék volt.

A foglalkoztatottsági ráta ezzel továbbra is uniós átlag fölötti, míg a munkanélküliségi ráta a hatodik legkedvezőbb az unióban. Az adatok rámutatnak, hogy a kormány intézkedései továbbra is meg tudták védeni a teljes foglalkoztatottságot és a családokat, hatásos ellenszerei az elhibázott brüsszeli szankcióknak.

Ahhoz, hogy a foglalkoztatottság és munkanélküliség történelmileg is kedvező helyzete fennmaradjon, idén el kell kerülnünk a recessziót és év végére egy számjegyűre kell csökkentsük az inflációt. Ennek érdekében a kormány támogatja az energiaintenzív kkv-kat, kamatstopot vezetett be, olcsó hitelt biztosít a Széchenyi Kártya Programon és a Baross Gábor Újraiparosítási Hitelprogramon keresztül, valamint új tőkeprogram kialakításán dolgozik. A legjobb megoldást azonban a béke és a magyarok által elutasított szankciók megszüntetése jelentené – írta közleményében a GFM.

Forrás: novekedes.hu, MTI

https://novekedes.hu/hirek/gfm-tovabb-nott-a-foglalkoztatottsag