Gépfegyvereket koboztak el, háromszáz migránst előállítottak Szerbia legnagyobb határmenti razziája során

Fotó Marko Djurica, Reuters

Nagyszabású akciót indítottak a szerb hatóságok kedden a magyar határ menti térségben. A rendőrség és a speciális egységek már a hajnali órákban kivonultak a Szabadka környéki erdőkbe. A razzia során helikoptereket is bevetettek, az akcióban több mint 800-an vettek részt. Elfogtak 300 migránst, közülük sokaknál gépfegyvereket, pisztolyokat, és lőszereket is találtak.

Egymás után, lépésben haladtak a szerb hatóságok autói kedden hajnali 4 órakor a magyar határ menti erdők felé. Minden eddiginél nagyobb akció kezdődött ugyanis az illegális migránsok miatt. A szerb belügyminisztérium Speciális Terrorelhárítási Egysége, a rendőrség és a csendőrség különböző egységei is részt vettek az intézkedésben. Összesen mintegy 800-an vonultak ki több helyszínre.

Állig felfegyverzett, golyóálló mellénybe öltözött rendőrök álltak az út mentén a palicsi tőzegerdő közelében is.

A környéket lezárták, amíg a razzia tartott, senki sem mehetett a közelbe. A levegőben helikopterek köröztek; a hatóságok nemcsak a földön, hanem levegőből is átfésülték a térséget.

Közösségi oldalakon a helyiek egymást tájékoztatták az eseményekről, a legtöbben azt írták, örülnek az akciónak. Van azonban olyan is, aki szerint csak pénz- és időpazarlás az egész, hiszen a migránsok valószínűleg már másnap visszatérnek majd a szerb-magyar határhoz közeli erdőkbe.

„Nagyon aranyosak, hogy jöttek, de én úgy veszem észre, hogy későn jöttek. Ezeket Macedóniában, vagy ahonnan jönnek, ott fogják le” – javasolta egy hajdújárási nő az M1 Híradónak. Elmondta, hogy a helyzet régóta nagyon rossz, ráadásul sok az idős a környéken, akik egyedül élnek, ők még kiszolgáltatottabbnak érzik magukat a migránsokkal szemben.

A razzia órákon át tartott, a hatóságok a makkhetesi erdőt, a Jasenovac-erdőt, a palicsi Tőzeg-tó környékét és Hajdújárást is átfésülték. Délutánig több mint 300 migránst találtak, és rengeteg fegyvert, valamint lőszert is lefoglaltak tőlük.

A rendőrség közölte: kilenc automata puskát, egy karabélyt, három pisztolyt és különféle rádiókészülékeket gyűjtöttek be, utóbbiakat a migránsok az egymás közötti kommunikációhoz használták. A hatóságok vizsgálják, a migránsok honnan szerzik be a fegyvereket. A helyzet rendezéséhez ugyanis nélkülözhetetlen az illegális fegyverkereskedelem minél előbbi felszámolása.

Az intézkedésekre nagy szükség van, hiszen az elmúlt hetekben a migránsok állandó rettegésben tartották a határmenti település lakosait. Hajdújáráson szinte minden este lövöldöznek a bevándorlók. Egyik nap a helyzet odáig fajult, hogy egy ott lakó kertjébe is bementek fegyverrel. Az összecsapásban aznap több migráns is megsérült, egy afgán férfi pedig meghalt. A fegyverropogásról a térfigyelő kamerák rendszeresen készítettek felvételeket. Jól hallhatók a lövések azon a videón is, amely még péntek este készült Hajdújáráson.

„Fél 11-kor lövöldöztek itt az utcánál, lehasaltunk megint a földre, hívtuk a rendőröket, akik nagyon nyugodtan, higgadtan azt mondták, hogy nyugodjunk meg” – mesélte Baka Ferenc a Híradónak.

A helyiek azt mondják, nem tudnak tovább félelemben élni. Az elmúlt éjszaka is süvítettek a pisztoly- és puskagolyók az erdőben.

„Az elmúlt éjszaka is lövöldözés volt, tehát ilyen 9 óra körül szintén elkezdték és itt az egész erdő, egész éjjel. Először volt pár lövöldözés, pisztolyok, gépfegyverek utána pedig volt egy ilyen rendőrségi akció, tehát a rendőrök jöttek, mivel értesítettük őket” – panaszolta Szarapka István az M1 Híradó stábjának.

A szerb rendőrség képviselői és a szabadkai polgármester pénteken lakossági fórumot tartottak Hajdújáráson. Bár a hatóságok ekkor megígérték az embereknek, hogy megoldást találnak a problémára, az egyeztetés végül érdemi eredmény nélkül zárult.

Hajdújáráson csütörtök este ismét lakossági fórumot tartanak majd a helybéliek.

Forrás: hirado.hu