Generációváltás, de csak méltányosan

fotó pixabay.com

Régen tudjuk, hogy az egyre idősebb gazdatársadalom a saját családi köreiből a generációváltás szükséges jó minőségű, felkészült emberanyagát nem tudja biztosítani. Teljesen természetes, hogy éppen a jól gazdálkodó családokban a fiatalok egyre gyakrabban nem a mezőgazdaságot, hanem számukra szimpatikus, vonzó más pályát választanak. Közös gondolkodásra van szükség, nyitni kell abba az irányba, amelyet mi kisgazdák több évtizede szorgalmazunk, a falusi fiatalokat már az általános iskolától kezdődően az agrárium ismerete felé kell irányítani.

Javasoljuk, hogy ebben az ügyben az ősz folyamán a szövetséges rendszeren belül tartsunk közös tanácskozást.

TKB

Felméri a generációváltás akadályait az agrárkamara

A gazdatársadalom Európa-szerte elöregedőben van, így Magyarországon is problémát jelent az, hogy ki és hogyan veszi át a gazdaságok vezetését az idősebb generációtól. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) széles körű felmérést indított a gazdálkodók körében, ezzel segítve az akadályok feltárását és elhárítását.

Az agrárkamara közleményében idézi a Központi Statisztikai Hivatal 2020. évi Agrárcenzus felmérésének előzetes adatait, amely szerint a 65 évesnél idősebb magyar gazdálkodók 51 százaléka nem tudja, vagy még nem gondolkodott azon, hogy mi történik a gazdaságával a következő években. A felmérés szerint 2020-ban a gazdaságok irányítóinak 35 százaléka volt 65 éves vagy annál idősebb, ugyanakkor csupán 10 százaléka 40 évnél fiatalabb.

Évtizedek óta megfigyelhető, hogy a gazdaságokat irányítók átlagéletkora emelkedik.

A megoldási lehetőségek kidolgozása érdekében a NAK összegyűjti a generációs problémákat és az érintett szereplők álláspontját, elsődlegesen egy széles körben kiküldött online kérdőív segítségével. A kamara honlapján elérhető kérdőív 2021. június 30-ig tölthető ki, alapvetően a gazdaságokat átadni kívánók, illetve a tervezetten átvevők válaszait várják.

Forrás: MTI, hirado.hu