Gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kabinet tavasszal

Varga Mihály pénzügyminiszter. - A kép forrása: infostart.hu

A Polgári Kisgazdák véleménye szerint több irányból érkezett olyan gazdasági adat, szakmai előrejelzés, ami arra hívja fel a figyelmet, hogy az Európában és a nagyvilágban néhány éve jelenlévő pénzbőség rövidesen megszűnik. Az európai gazdaság számára figyelmeztető jel, hogy a német gazdaság november és december hónapban egy évtized óta először a GDP csökkenését mutatta. Magyarország gazdasága nagymértékben függő viszonyban van az export lehetőségektől. A Kormány figyelemmel kíséri az Európában és a nagyvilágban végbemenő gazdasági folyamatokat, kellően óvatos hazai gazdaságpolitikát alakított és alakít ki a jövőben is. (KPE)

Varga Mihály pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában arról beszélt: a magyar gazdaság idei növekedése is nagyobb lehet a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) által vártnál. Ugyanakkor úgy látja, hogy Magyarországon is érdemes a világgazdasági lendület visszaesésére felkészülni, erre gazdaságvédelmi programot alakíthat ki a kormány tavasszal.

 

Kifejtette: a kabinet olyan intézkedéseket kíván hozni, amelyek megvédik a munkahelyeket, a bérnövekedés ütemét; törekszenek arra, hogy a fejlesztések ne álljanak le, ne törjön meg a fogyasztás lendülete, és a bérek, nyugdíjak megtartsák a vásárló erejüket. A magyar munkaerő növelése szempontjából fontos tartaléknak nevezte a jelenleg még inaktívakat, a közfoglalkoztatottakat és a munkanélkülieket Varga Mihály, kiemelve a nők, valamint a nyugdíjasok foglalkoztatottsági arányának növelését. A tárcavezető megjegyezte: a következő hónapokban terveznek három-négy olyan intézkedést, amelyek tovább erősítenék a foglalkoztatás lehetőségét mindenki számára. (Forrás: MTI)