Gazdainfó: előzetes ellenőrzések, fontos határidők és aktuális pályázatok

Fotó: Bach Máté

A tavaszi munkálatokon túl, lassan az aratásra készülve se hagyjuk figyelmen kívül az ügyfélkapus értesítéseket! Az MVH ugyanis az előzetes ellenőrzések után az ügyfél tárhelyére küldött végzésben hívta fel a figyelmet az egységes kérelem hibáira. A túligényléssel, az átfedéssel érintett táblák esetén június 21-ig van lehetőség a szankciómentes pontosításra. Eddig küldhetőek be az eddig nem csatolt kötelezően beküldendő dokumentumok is az egyes jogcímek esetén.

További fontos információk:

 • Módosult a Termőföld védelméről szóló törvény. A változások érintik a termőföld más célú felhasználását, illetve több ponton változott a talajvédelmi tervek szükségességének szabályozása is.  A módosításokat a NAK honlapján közzétett rövid összefoglalóban olvashatják el.
 • A Cseber Nonprofit Kft. az idei évben is meghirdeti nyári gyűjtési akcióját. A júniusban elindult akcióban a növényvédő szerrel szennyezett csomagolóeszközöket (növényvédő szeres kannákat és csávázott vetőmagos zsákokat) gyűjtik.  Bővebb információt és a gyűjtőhelyek listáját a Cseber oldalán találják meg.
 • A Nébih szakemberei elkészítették az EU-ban aktuálisan engedélyezett, valamint az engedélyezési rendelet 2011-es életbe lépése óta visszavont növényvédő szer hatóanyagok adatbázisát. Érdemes a listát gyakran ellenőrizni, ugyanis a hatóanyagok kötelező felülvizsgálata miatt rendszeresen változik.
 • Annak ellenére, hogy a száraz és hideg kora tavaszi időjárás nem kedvezett a parlagfű csírázásának és fejlődésének (a szokásosnál később indult és vontatott kelés volt), az idei évben már június 1-től fogadja a bejelentéseket a 2013 óta működő Parlagfű Bejelentő Rendszer, amellyel interneten keresztül bárki megteheti az általa észlelt parlagfüves terület bejelentését. A bejelentések közvetlenül az ellenőrzésre jogosult illetékes hatóságokhoz jutnak el.

Fontos határidők:

 • VP AKG ültetvények esetén a levélminták laborba adási határideje 08.31., a tápanyaggazdálkodási terv elkészítési határideje: 09.30.
 • A felügyeleti díj első részletének befizetési határideje: 07. 31.
 • A 2012-es és a 2014-es nyertes fiatal gazdák augusztus végéig adhatják be kifizetési kérelmüket a fennmaradó 10%-ra.
 • Tenyészbaromfi állatjólléti támogatási kérelmek a 2021/22-es évre e hónap végéig adhatóak be, a 2020/21-es évre vonatkozó kifizetési kérelmeket pedig július végéig tudják a tenyésztők benyújtani.
 • A fűszerpaprika-termelők átmeneti támogatásra adhatnak be kérelmet augusztus 5-ig.

Friss pályázati információk:

Rengeteg az éppen futó pályázat, a beígért VP pályázati dömping a tervezett kiírások ütemében halad.

A legfrissebb kiírások:

 • Megjelent a „Kertészet – gomba előállító üzemek fejlesztésének támogatása” című (VP2-4.1.3.4-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. szeptember 13. napjától 2021. december 7. napjáig van lehetőség.
 • Megjelent a „Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása” című (VP2-4.1.8-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 26. napjától 2021. november 19. napjáig van lehetőség.
 • Megjelent a „Minőségrendszerekhez kapcsolódó előállítói, termelői csoportosulások tájékoztatási és promóciós tevékenysége” című (VP3-3.2.1-21 kódszámú) felhívás. A támogatási kérelmek benyújtására 2021. július 9. napjától 2023. július 31. napjáig van lehetőség.

Mindezekről részletesen a hivatalos pályázati portálon található információ!

Forrás: Agrofórum Online, Dr. Harcsa Marietta