Gazdainfó: A jogszerű földhasználat igazolása

Fotó Shutterstock

Több ügyfél már jelezte, hogy levelet kapott az ügyfélkapura az Államkincstártól „felszólító végzésként” címezve. Vannak esetek, amikor nagy ijedséget tud okozni ez a nem várt posta. Azonban nincs oka kétségbe esni a gazdálkodónak, csak le kell igazolnia, hogy jogszerűen használja az egységes kérelemben beadott területeit.

De nem mindenkinek küld ilyet a Kincstár. Kik számíthatnak ilyen felszólításra?

Például azok, akik MePAR változásvezetési kérelmet adtak be; vagy akiket korábban már túligénylés miatt adategyeztetésre köteleztek (és maradt a tábla túligényelve); ahol átfedéssel, ráfedéssel érintettek a táblák; de egyéb helyszíni ellenőrzéssel érintett területek használóit is kötelezhetik ilyen nyilatkozat tételre. De előfordulhat úgynevezett központi, kockázatelemzésen alapuló kiválasztás során meghatározott kérelmek esetében is ilyen eljárás.

Az általános tudnivalók között érdemes megjegyezni, hogy az érintetteknek 10 napjuk van nyilatkozatot tenni a felszólító végzés átvételét követően, de az átvétel napja 0. napnak minősül, azaz csak másnaptól él a felület a saját Egységes Kérelem oldalán. Azon belül is az Egységes Kérelem főmenüponton belül az Elektronikus kérelemkezelés/Egységes kérelem/Jogszerű földhasználat nyilatkozat 2021 menüt kell megnyitnia a megadott 10 napos határidőn belül. A határidő elmulasztása esetén a kérelméről a rendelkezésre álló adatok alapján születik döntés, azaz adott területeket a hivatal ki is zárhatja a támogatásból.

A földhasználat igazolására szolgáló dokumentum lehet például egy szerződés másolat, rokonság igazolás, illetve minden olyan egyéb dokumentum, amely Hivatalból nem lekérhető, ellenőrizhető. Így ezekben az esetekben nem a földhasználati vagy tulajdoni lap beküldésre van szükség.

Forrás: agroforum.hu, Dr. Harcsa Marietta