Gazdafórum

Fotó: Dr. Paál Sándor

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter 2018. március 27-én a Herman Ottó Intézet tanácskozó termében ismertette a magyar agrárium 2010 óta elért eredményeit és a jövőbeni kilátásait az ott megjelent gazdálkodók előtt.

A Kisgazda Polgári Egyesület képviseletében a fórumon részt vett Kékesi Márton, a KPE Országos elnökségének tagja, Patay Vilmos, a KPE Tolna Megyei Szervezetének elnökségi tagja, aki egyben a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Szövetkezeti Integrációs Főosztályának vezetője, valamint Dr. Paál Sándor, a KPE agrárgazdasági szakértője, a Veszprém megyei 2-es számú országgyűlési választókerület KPE megbízottja.

Fazekas Sándor elmondta: a Kormány célja egy erős, jól működő és hatékony mezőgazdaság megteremtése. 2010-ben az agrártárca nagy lendülettel kezdett hozzá az egész agrártársadalom, a gazdák, a földművesek érdekeinek érvényesítéséért és a mezőgazdaság talpra állításáért végzett munkához. Nyolc esztendő elteltével már el lehet mondani. hogy az akkori elképzeléseink nagy része valóra vált, és mára a magyar mezőgazdaság Európa sereghajtójából az öreg kontinens egyik legdinamikusabban fejlődő agráriumává vált.

A magyar nemzetgazdaságban 2010 és 2017 között a munkanélküliségi ráta 10, 7 százalékról 3, 8 százalékra csökkent. A nettó keresetek 47 százalékkal nőttek.

A mezőgazdasági foglalkoztatás 2017. III. negyedévében 218,6 ezer fő volt, mintegy 57 ezer fővel növekedett a hét év alatt.

A mezőgazdaság kibocsátásának alakulása folyó áron 50, 3 százalékkal, és változatlan áron 25, 8 százalékkal nőtt.

A mezőgazdaság épület-, gép- és technológiai beruházásai 2010 és 2017 között folyó áron 55 százalékkal, változatlan áron 34 százalékkal növekedtek.

2016-ban rekordtermés volt napraforgóból, 1 millió 875 ezer tonna összes terméssel Magyarország az EU második legnagyobb napraforgó-termelője volt. Repcéből 925 ezer tonna és szójából 185 ezer tonna termett. A kifejezett cél az, hogy a hazai termelők fehérje-takarmányból teljes körűen szolgálják ki a magyar állattartókat. Az import-szóját teljes mértékben ki kell szorítani a hazai állatállomány etetéséből. 2016-ban ugyancsak, elismerésre méltó hozamok születtek árpából az 5,1 tonna/hektár országos termésátlaggal. A kukorica 8,6 tonna/hektár, a repce 3,6 tonna/hektár és a szója 3,0 tonna/hektár országos termésátlaga szintén kimagasló volt. 2017-ben az őszi búza hozama 5,44 tonna/hektáros országos termésátlaga pedig 28 éves csúcsot döntött. 2017-ben az árpa is minden idők legmagasabb hozamát adta az 5,3 tonna/hektár országos átlaggal.

  1. január elseje és 2017. október 31-ke között az Agrárexport elérte a 7 400 millió eurót, míg az agrár-külkereskedelem aktívuma mintegy 2 700 millió euró volt, és ez lényegesen meghaladja a 2010-es adatokat. Számos új export-piacot sikerült megszerezni, és egy sor hazai előállítású prémium-termék, mézek, pálinkák, sertés-füstölt áruk, tokaji borok jelentek meg a Föld számos országában a legelkelőbb boltok polcain. Új lehetőségeket kínálnak Afrika országai, elsősorban az állattenyésztés technológiai piacán.

Mindehhez a sikerhez felzárkózott a középfokú agrároktatás, jelenleg húszezer fiatal tanul a Minisztérium fenntartásában működő intézményekben. Keresett mesterségek lettek az állattenyésztő, a kertész és a mezőgazdasági gépszerelő- és üzemeltető szakmák. A túlságosan széttagolt agrár-felsőoktatás korszerűsítése is szükségessé vált.

A jövő útja az egészséges és jó minőségű élelmiszerek minél nagyobb arányú előállítása mind a hazai, mind pedig a külföldi vásárlók számára – fejezte be előadását az ágazati szakminiszter, amelyet jó hangulatú kerekasztal-beszélgetés követett Fazekas Sándor és a megjelent gazdák között. Ennek során a KPE részéről Patay Vilmos a kistermelői szövetkezésre, Paál Sándor pedig a magyar termőföld-kincs jelentőségére hívta fel a megjelentek figyelmét.  (KPE)