Gazdabarát Közös Agrárpolitikára van szükség

Fotó: Pelsőczy Csaba/AM

Nagy István agrárminiszter kétoldalú megbeszélésen fogadta a Phil Hogan mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős uniós biztost, Budapesten.

A felek áttekintették a 2020 utáni Közös Agrárpolitika kialakításáról szóló tárgyalások kiemelt kérdéseit.

Magyarország meghatározó szereplő az új uniós költségvetési időszak szabályairól szóló alkufolyamatban, erről tanúskodik, hogy Phil Hogan idén már második alkalommal tárgyal Budapesten a KAP jövőjéről.

A tárgyaláson a magyar tárcavezető ismét egyértelművé tette, hogy elfogadhatatlan a KAP-források Bizottság által javasolt drasztikus mértékben történő csökkentése. Magyarországra vetítve ez a közvetlen kifizetéseknél – a 2018-as összehasonlító áron számolva – 16,4 százalékkal, míg a vidékfejlesztési támogatásoknál 26,6 százalékkal jelentene kevesebb forrást a következő hétéves költségvetési időszakban.

Nagy István jelezte, hogy a KAP-ban megfogalmazott környezetvédelmi célok teljesülése nem eredményezhet bonyolultabb rendszert. Arról is szólt, hogy az egyre gyakoribb és intenzívebb aszályos időszakok miatt felértékelődik az öntözés szerepe, így olyan szabályokra van szükség, amely lehetővé teszi az öntözési beruházások megvalósulását. A közös agrárpolitika egyszerűsítésére vonatkozó törekvések kapcsán hangsúlyozta, hogy olyan szabályozásra van szükség, amely alacsony pénzügyi kockázat mellett a lehető legegyszerűbb és leggyorsabb módon juttatja el a forrásokat a gazdákhoz. Az új rendszer legfontosabb elemének továbbra is a hektár alapon kifizetett közvetlen kifizetéseknek kell maradniuk, mert ez nyújt megfelelő jövedelembiztonságot a gazdáknak. Az ehhez kapcsolódó vidékfejlesztési pilléren keresztül pedig főként beruházási támogatások útján kell biztosítani a gazdáknak a fejlődés lehetőségét.

A tárgyaló felek egyetértettek abban, hogy összeurópai szintű probléma a gazdatársadalom elöregedése, ezért minden korábbinál nagyobb szükség van a fiatal gazdák támogatására.

(AM Sajtóiroda, kormany.hu)