Gabonban a hadsereg átvette a hatalmat, újabb puccs Afrikában

Fotó MTI, AP, Darko Bandic

Itt az új Niger? Egymást követik a katonai puccsok Afrikában.

A nyugat-afrikai Gabonban a hadsereg több tisztje szerdán kora reggel a televízióban bejelentette, hogy átvették a hatalmat. A puccsisták közölték, hogy további intézkedésig lezárták az ország határait, és feloszlatták az állami intézményeket.

Az eset hasonlít a nigeri konfliktusra, ahol kiderült, hogy minden mindennel összefügg, és a geopolitikai átrendeződés egyik hozadékáról lehet szó. Aranyszabály: mielőtt megmondanád, Afrika mit tehet érted, legalább udvariasságból kérdezd meg, te mit tehetsz Afrikáért.

Röviddel a katonai hatalomátvétel előtt jelentette be a központi választási bizottság, hogy Ali Bongo Ondimba hivatalban lévő elnök győzött a nemrég tartott elnökválasztáson.

Gabonban augusztus 26-án tartottak elnök- és parlamenti választásokat, a választási bizottság szerdai közleménye szerint az elnökválasztást Ondimba a szavazatok 64,2 százalékával megnyerte. Őt követi Albert Ondo Ossa közgazdász professzor, aki a voksok 30,7 százalékát tudhatja magáénak. Ossa már a szavazás napján azt hangoztatta, hogy a választások során szabálytalanságok történtek, de ezt Odimba kampánycsapata tagadta.

Az urnák lezárása után az országban már kijárási tilalmat vezettek be, és blokkolták az internethozzáférést is, a belügyminiszter pedig a békét és stabilitást aláásni akaró erőkre figyelmeztetett. A választásokon nem vettek részt nemzetközi megfigyelők, a szavazás idejére pedig több külföldi műsorszolgáltató adását felfüggesztették.

A mostani lett volna a 2009-ben hatalomra került Ali Bongo Ondimba harmadik mandátuma. Előtte apja, Omar Bongo irányította Gabont 41 éven át.

Forrás: mandiner.hu

https://mandiner.hu/kulfold/2023/08/gabonban-a-hadsereg-atvette-a-hatalmat-ujabb-puccs-afrikaban