Gabonatermesztők: az aszály miatt jelentős lehet a terméskiesés

- A kép forrása: piacesprofit.hu

Gyengült az aszály miatt az őszi vetések minősége, akár 2-3 millió tonnás is lehet a terméskiesés – közölte a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke az MTI érdeklődésére.

Petőházi Tamás közölte, bár a tavaszi vetések az elmúlt napok esőzéseinek köszönhetően megkezdődhettek, még mindig legalább 100 milliméter csapadékra lenne szükség a talaj vízkészletének helyreállásához – mondta. Az őszi búza vetésterületének 25 – 30 százalékán, az őszi káposztarepcének pedig 30- 35 százalékán fejlődtek csak megfelelően a növények az Agrárminisztérium legfrissebb adatai szerint. Repcét 290 ezer hektáron, búzát pedig közel egymillió hektáron vetettek. Elmondta, hogy egyes régiókban az aszály miatt az őszi repcét ki kell szántani, ami becslések szerint országosan a több tízezer hektárt is elérheti. Hozzátette, a probléma már ősszel kezdődött, amikor a gazdák csak porba tudták elvetni a búzát és a repcét, ami után a téli időjárás sem hozta meg a várt csapadékmennyiséget. (Forrás: magyarmezogazdasag.hu/MTI)

Az ismert időjárási anomáliák, így a rendkívül enyhe tél; korai tavaszodás és a csapadékhiányos tavaszi indulás nagymértékben meghatározzák a kalászos gabonák növényvédelmi helyzetének megítélését és a védekezési technológiák felépítését. A tavalyi év vegetációs ciklusának indulása nagymértékben hasonlít az idei tavaszra. Az enyhe téli periódust követően a rovarkártevők erőteljesebb és intenzívebb betelepedési nyomására kell az idei évben is számítani. (agronaplo.hu)