Fűts okosan!

hazipatika.com

A fűtési szezon kezdetén ismét a helyes fűtési technikákra és ezáltal a levegő minőségének megóvására hívja fel a figyelmet az Agrárminisztérium. A Fűts okosan! tájékoztató kampány rávilágít a szilárd tüzelőanyagok veszélyeire és káros hatásaira, emellett minden szükséges információt biztosít a helyes lakossági fűtéssel kapcsolatban.

A megfelelő tüzelőanyagok használatával ugyanis nemcsak a levegő minősége javítható jelentősen a településeken, de az ott élők egészségének megőrzéséért is sokat tehetünk.
A statisztikák szerint évente 8-12 ezer ember idő előtti halála hozható összefüggésbe a levegőminőséggel.
– Jelentős lépések történtek az elmúlt tíz évben a levegő minőségének javítása érdekében, ezek közül is kiemelkedik a kis méretű részecske-kibocsátás csökkentésére vonatkozó ágazatközi program, melynek keretében több mint háromszáz milliárd forint értékben valósultak meg intézkedések a közlekedési, az ipari, a mezőgazdasági és a lakossági szektorban – mondta el sajtótájékoztatón László Tibor Zoltán. Az Agrárminisztérium környezetvédelemért felelős helyettes államtitkára emlékeztetett arra, hogy a kormány idén fogadta el az Országos levegőterhelés-csökkentési programot, amely a következő időszakra vonatkozó legfontosabb levegőtisztaság-védelmi intézkedéseket, fejlesztéseket tartalmazza, valamint kitűzi a levegővédelmi szakpolitika új irányait.

A légszennyezettség visszaszorítása kiemelt ügy, a levegőminőség alakulásában ugyanakkor a helyi kibocsátás mellett más tényezők is szerepet játszanak. A helyettes államtitkár elmondta, hogy hazánkba az országhatáron túlról harminc százalékkal több légszennyező anyag érkezik, mint amennyi távozik, a földrajzi adottságok miatt ráadásul a téli időszakban a légszennyező anyagok könnyebben feldúsulhatnak.
László Tibor Zoltán a szabályozás és a támogatási programok mellett kiemelten fontosnak nevezte a tájékoztatást és a szemléletformálást annak érdekében, hogy a lakosság megismerje a levegőszennyezés kockázatait. Az évekkel ezelőtt útjára indított Fűts okosan! kampány éppen ezért a légszennyezés környezeti és egészségügyi hatásainak bemutatásán túl arra is felhívja a figyelmet, hogy milyen fontos szerepe van a megfelelő tüzelőanyagok kiválasztásának és a helyes technikák alkalmazásának.
A fűtési szezon kezdetével ugyanis egyértelműen kimutatható a levegőminőség romlása.
A megfelelő fűtési módokról minden szükséges információ megtalálható a www.futsokosankampany.hu oldalon.

MAGYAR NEMZET