Frontex: Emelkedett az illegális határsértések száma a nyugat-balkáni útvonalon

Forrás AFP, Sakis Mitrolidis

Októberben emelkedett a nyugat-balkáni útvonalon az illegális határsértések száma, a hatóságok 3500 jogtalan határátlépést jelentettek, mintegy harminc százalékkal többet, mint szeptemberben – áll az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség (Frontex) kedden közzétett jelentésében.

Az idei év első 10 hónapjában az említett útvonalon érkezők aránya a duplája volt a 2019-es év januártól októberig terjedő időszak számadatainak. Az érkezők többsége szír és afgán állampolgár volt.

A jelentés ugyanakkor arra is rámutat, hogy összességében az Európát célzó illegális határátlépések száma 21 százalékkal esett vissza ez évben 2019-hez viszonyítva. A határsértések csökkenő tendenciája elsősorban a földközi-tengeri térség nyugati és keleti migrációs útvonalain volt érzékelhető. Szeptemberben a határőrök mintegy 10900 jogellenes határátlépésről adtak hírt.

A földközi-tengeri útvonalon októberben mintegy 30 százalékkal csökkentek az illegális határátlépések a szeptemberi adatokhoz képest. A határsértők többségében Tunéziából és Bangladesből érkeztek. Előzetes statisztikák szerint ugyanakkor jelentősen nőtt a Nyugat- Afrikából a Kanári-szigetekre érkező illegális migránsok száma októberben.

Múlt hónapban ezen az útvonalon több mint 5300 illegális határsértést észleltek a hatóságok, a menekültek többsége a Szaharától délre fekvő országok állampolgárai voltak.

Forrás: MTI, 888.hu