Francia belügyminiszter: Nincs megállapodás az unión belül a migránsok szétosztásáról

A kép forrása: faktor.hu

Az Európai Unió tagországainak belügyminiszterei nem jutottak megállapodásra csütörtöki helsinki informális találkozójukon arról, hogy legyen-e egy ideiglenes megoldás a Földközi-tengeren megmentett emberek szétosztására a tagországok között, és az milyen legyen, de erre vonatkozóan az erőfeszítések folytatódnak – közölte a helyszínen Christophe Castaner francia miniszter. A témát újra előveszik majd egy hétfői párizsi tanácsozáson, amelyen a bel- és külügyminiszterek vesznek részt – tette hozzá, kiemelve: a cél, hogy legyen legalább 15 olyan tagország, amely egyetért egy ideiglenes mechanizmus kialakításával. A szerda este megkezdett tanácskozáson a tagországoknak „nagyon eltérő véleményük volt”, egyesek egyáltalán nem akarnak átvenni migránsokat másoktól, mások szolidaritást kérnek a többiektől, és sokakat aggaszt, hogy egy ilyen mechanizmussal csak ösztönöznék a migránsokat a veszélyes utazás vállalására – tudatta.

„Több ország minisztere is dicsérte Olaszországot amiatt, hogy (most már) megvédi a határait, és ennek az lett az eredménye, hogy jelentősen csökkent az Európába érkezők és a tengeren életüket vesztők száma is” – írta a Twitteren a csütörtöki tanácskozás alatt Matteo Salvini olasz belügyminiszter. A 24.hu arról számol be, hogy Salvini megpróbálta megtorpedózni a menekültválság megoldására kidolgozott német-francia kompromisszumot, ez derült ki Helsinkiben tartott sajtótájékoztatóján. Twitter-oldalán is közölte: a németek és a franciák továbbra is azt akarják, hogy Olaszország a jövőben is a menekültek és migránsok befogadó országa legyen, ám ő mediterrán tengelyt akar, amely megváltoztatja a menekültügyi szabályokat. Dimitrisz Avramopulosz a 24.hu-nak nem kívánta kommentálni sem az olasz, sem a magyar és a visegrádi országok álláspontját, Horst Seehofer német belügyminiszter azonban a Deutsche Wellének úgy nyilatkozott, hogy segíteni akarnak Salvininek. Eszerint a német-francia javaslatnak a lényege az, hogy a földközi-tengeri menekülteket elosztanák az EU önként vállalkozó államai között, azokat pedig, akiket visszautasítanak, EUn kívüli harmadik országban, például Tunéziában helyeznék el.

A bevándorláspártiak ismét kísérletet tettek az EU-tagországok belügyminisztereinek csütörtöki, informális találkozóján arra, hogy közös nyilatkozatban mondják ki: a tagállamok vállalják a Földközi-tengeren működő NGO-hajók által Afrikából Európába szállított migránsok szétosztását – ismertette a Belügyminisztérium (BM) az MTI-vel. A közlemény szerint a visegrádi országok elutasították a nyilatkozatot, mert az az álláspontjuk, hogy nem megszervezni kell a bevándorlást, hanem megállítani. MTI, ORIGO.HU, 24.HU,