Fórum a gazdáknak

papa-ma.hu

A pápai és Pápa környéki mezőgazdaságban dolgozóknak szervezett fórumot péntek este a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központban. A rendezvény előtt Győrffy Balázs, a NAK elnöke és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón ismertette a fórum témáit. Az országgyűlési képviselő elmondta, céljuk, hogy informálják a gazdákat az agrárium eddigi eredményeiről és tájékoztatást adjanak a következő uniós ciklus törekvéseiről.

A Polgári Kisgazdák részéről a fórumon részt vett Papp Tamás is, a Veszprém megyei közgyűlés és a KPE országos elnökségének tagja.

Az Európai Unióban a brüsszeli bürokraták azon dolgoznak, hogy az agrártámogatási rendszert mintegy 15-20 százalékkal megrövidítsék a következő ciklusban. Ez azt jelenti, hogy az élelmiszerárak növekedni fognak, és kérdés, hogy amit elvesznek, mire fordítják. Ez jelenti a legnagyobb veszélyt, mert a migráció támogatására kívánják fordítani, illetve a migrációt támogató szervezetekre kívánják fordítani – mondta dr. Kovács Zoltán, hozzátéve, figyelembe véve a gazdatársadalom, a magyar mezőgazdaság az elmúlt időszakban elért eredményeit, ez a törekvés felháborító és tenni kell ellene.
-A gazdafórumokat azért szervezzük, hogy a gazdák is tudják ezt, hiszen a migrációs válság még az aszálykároknál is nagyobb veszélyt jelent és úgy gondoljuk, minél nagyobb a hangja a gazdatársadalomnak, annál inkább eljut a brüsszeli döntéshozókhoz és talán megváltoztatják a véleményüket és az előkészített döntésüket.
Dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta, ezért is fontos elmenni a május 26-ai választásra és azokra az erőkre szavazni, melyek nem bevándorláspártiak és nem agrárellenesek.

papa-ma.hu

Győrffy Balázs, a NAK elnöke a sajtótájékoztatón kiemelte, a magyar agrárium olyan időszakon van túl, melyre büszkén tekinthet vissza, hiszen akár az exportteljesítményét, akár a GDP-hez való hozzájárulását vizsgálják az ágazatnak, szép számokat találnak.
-Európai összehasonlításban is nagyon jól teljesített a magyar agrárgazdaság az elmúlt évtizedben és a szorgalmunkon, szaktudásunkon túl ebben szerepet játszott az is, hogy a most futó közös agrárpolitika időszakában jól tudtunk sáfárkodni a rendelkezésre álló eszközökkel.
Ez egyrészt azt jelenti, hogy jól tárgyaltak és komoly diplomáciai bravúrt értek el azzal, hogy a csökkenő közös agárpolitikából a Magyarországnak jutó támogatások 40 százalékkal nőttek az előző ciklushoz képest – fejtette ki az elnök. Hozzátette, ezekre az értékekre vigyázni kell, hiszen ezek a támogatások nem ajándékpénzek, ezekkel szemben követelményeket támaszt az Európai Unió: állatjóléti, élelmiszerbiztonsági, környezetvédelmi feltételeket.
-Azt érzékeljük, ezek a követelmények egyre nőnek, szigorúbbak az előírások, de azt látjuk, hogy egyre kevesebbet akarnak azért fizetni, hogy ezeket képesek legyünk betartani. Abban az esetben, ha a gazdálkodók kevesebb bevétellel és több kiadással kell, hogy szembesüljenek, egészen biztos, hogy áremelkedések fognak bekövetkezni, vagyis az élelmiszerárak emelkedése tetten érhető lesz, ha a brüsszeli bürokraták ezen elképzelése keresztülmegy.
A másik veszély, ha az európai fogyasztók nem akarják tudomásul venni ezeket a megemelkedő árakat, akkor teret kap az unión kívülről érkező élelmiszerimport, aminek az élelmiszerbiztonsága meg sem közelíti az európaiét – figyelmeztetett Győrffy Balázs.
-Két lehetőség lesz: emelkedő élelmiszerárak és/vagy romló élelmiszerbiztonság – hangsúlyozta.

A NAK elnöke megemlítette, fontos politikai és szakmai vita zajlik, a szakmai vitát az jelenti, hogy miként nézzen ki a következő uniós költségvetés ezen belül a közös agrárpolitika, de ez a vita élénken kapcsolódik a politikai vitához is.
-Ezekben a kérdésekben nem a mostani bizottság és parlament fog döntést hozni, így nemcsak szakmai véleményt tudunk mondani, hanem politikait is, hiszen most érdemben tudjuk befolyásolni, hogy kik vegyenek részt a következő Európai Parlament munkájában. Május 26-án a legközvetlenebb módon tudunk véleményt mondani erről – hangsúlyozta.
Mint mondta, fontos, hogy felhívják a gazdálkodók és a magyar társadalom figyelmét arra, hogy milyen értékrendek közül választhatnak és arra biztatott mindenkit, hogy a Fidesz-KDNP listáját támogassák, mert azok az értékek, amire minden magyarnak vigyázni kell, az ő zászlójukra vannak felhímezve és rájuk számíthatnak.
-Elfogadhatatlannak tartjuk, hogy a magyar vidéktől elvont pénzeket részben vagy egészben a migrációs költségek fedezésére használják fel.A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a MAGOSZ aláírásgyűjtést indított, melyben a Brüsszel által megálmodott jövő ellen tiltakoznak, s melynek keretében már 160 ezernél több aláírás gyűlt össze – tájékoztatott a NAK elnöke.

(papa-ma.hu)