Forradalom a villanyautózásban

Forrás: MTI/Marjai János

Az akkumulátorok hosszabb élettartama érdekében a Bosch új felhőalapú szolgáltatásokat fejleszt, melyek kiegészítik az autók akkumulátorvezérlő rendszereit.

A felhőben található okosszoftver-funkciók folyamatosan elemzik az akkumulátor státuszát, közben a cellák öregedésének megelőzése vagy lelassítása érdekében különböző folyamatokat hajtanak végre.

Ezek mintegy húsz százalékkal csökkentik az akkumulátor, az elektromos gépjárművek legdrágább alkatrészének elhasználódását. A járműből és annak környezetéből gyűjtött valós idejű adatok kulcsszerepet játszanak ebben. A felhőalapú szolgáltatások az adatokat az újratöltési folyamatok optimalizálására használják fel, és egyben a műszerfali kijelző segítségével személyre szabott vezetési tippeket adnak a gépjárművezetőknek arról, hogyan őrizzék meg az akkumulátor teljesítményét.

A szakértők szerint a mai lítium-ion akkumulátorok átlagos élettartama 8-10 év, vagy 500 és 1000 közé eső töltési ciklus. Az akkumulátorgyártók általában 100-160 ezer kilométer közötti futásteljesítményt garantálnak.

origo.hu