Forradalmi újítások a takarmányozásban

Fotó: Shutterstock

Hogyan csökkentsük az antibiotikum-felhasználást az állattartásban; így növelhető a takarmány minősége; antibiotikum helyett gyógynövény; a hajdina, mint szálastakarmány; öntözésberuházási 1×1 gazdáknak; a helyes terménytárolás tudnivalói. Az Agroinform.hu augusztusi szakcikkeinek összefoglalója.

Zöldtrágyázzunk úgy, hogy az meg is érje!
A zöldtrágyázás pozitív hatásai közé tartozik a talaj vízmegtartó képességének növelése, a nitrogénmegkötés, az erózióvédelem, a talajélet serkentése és a gyomelnyomás. Ezek azonban csak akkor érvényesülnek, ha átgondolt keverékválasztással és agrotechnikával végezzük a zöldítést.

A kiváló repcetermés receptje: minőségi tápanyagok
A mai modern repcehibridek már igen magas terméspotenciállal rendelkeznek, aminek realizálódása a kedvező időjárás és megfelelő talaj mellett 30-40%-ban függ a tápanyagellátástól. Érdemes tehát odafigyelni az őszi alaptrágyázásra!

Többet termelni kevesebből: Az antibiotikumfelhasználás csökkentése közös érdek!
Dublinban tartotta az első ülését az Európai Innovációs Partnerség szakértői csoportja a baromfitenyésztés antibiotikumfelhasználásának csökkentéséről. Magyarországról Molnár Dániel takarmányozási szakmérnök is meghívást kapott a tanácskozásra – az ő beszámolóját olvashatjuk most.

Növényvédelmi előrejelzések:
A jelenlegi helyzet a károsítóknak kedvez! A jégverés a szőlőültetvényekben komoly kárt okozott. Fontos a sebek „beszárítása”, pl. réztartalmú készítményekkel, továbbá megjelentek a fitoplazmás tünetek is az ültetvényekben, a tünetes növények jelölése, kivágása szintén nagyon fontos. Az Agroinform.hu 2019. évi 31. heti növényvédelmi előrejelzése.

Hihetetlen gyorsasággal pusztít a monília! Az érő gyümölcsöket egyre fokozódó mértékben fertőzi meg a gyümölcsmonília, s a betegség hihetetlen gyorsasággal teszi tönkre a gyümölcsöt. Védekezés szükséges. Az Agroinform.hu 2019. évi 32. heti növényvédelmi előrejelzése.

Még el sem vetettük, de már veszélyben van! Nem, nem találós kérdést szeretnénk játszani a tisztelt olvasóval, csupán arra figyeltünk fel, hogy mi minden van a repceárvakeléseken, mi szaporodik ott, s milyen károsítótömeg várja a nemsokára induló vetést. A megfigyelések eredménye megérdemel egy felkiáltójelet. Az Agroinform.hu 2019 évi. 33. heti növényvédelmi előrejelzése.

Erősödik a szőlőperonoszpóra! A múlt héten megkaptunk (majdnem) mindent, mit a növénytermesztők óhajtottak – esőt, az ország északkeleti tájegységében akár 40-60 mm-t is, a Balaton környékén és az attól délre eső területeken 20-40 mm mennyiségben, valamint egy kis enyhülést a forróságban. Mi várható ezen a héten? Az Agroinform.hu 2019. évi 34. heti növényvédelmi előrejelzése.

Folyamatos az almamolyrajzás, erősödik a szőlőperonoszpóra-fertőzés. Az alma- és körteültetvényekben még többféle károsítóval kell megküzdeniük a kertészeknek. A szántóföldön a repce vetésére készülnének a gazdálkodók, de a csapadékhiány hátráltatja a munkát. Az Agroinform.hu 2019. évi 35. heti növényvédelmi előrejelzése.

A takarmány minőségét az állatok teljesítménye igazolja vissza
A jó alapanyagnak és takarmánynak köszönhetően a termelési eredmények folyamatosan a legmagasabb szinten állnak. De pontosan mire van szükség ehhez?

Növelje a takarmány minőségét! Termeljen 1% propilén-glikolt a kukoricaszilázsból
Ahogy a kukoricasilózás időszaka közeledik, fontos mérlegelni, hogy ezt a komoly befektetést hogyan fogjuk megvédeni és az értékét kamatoztatni.

Ne felejtsétek a levélmintákat a laboratóriumba leadni – de hogyan kell a mintát begyűjteni?
A VP AKG horizontális ültetvénycsoportban vállalható előírás a levélanalízis elvégzése s annak is figyelembevétele a szeptember 30-ig elkészítendő tápanyag-gazdálkodási terv elkészítésekor.

Kukorica Barométer – Mikor és hogyan érik a kukorica?
A kukorica életciklusa a mag állapottól az újabb mag állapotig tart. A feléledést támogató környezetbe jutott (pl.: előkészített talajba vetett) mag vízzel történt duzzadása után felgyorsulnak az addig lelassult, szunnyadó életfolyamatok, s a növény megismétli a kört, amellyel maga is létrejött.

SOYZIN etetése a gyakorlatban – védett fehérjeforrás a Bábolna Takarmánynál
Napjainkban számtalan védett fehérjeforrás érhető el a piacon, ezért nem könnyű eligazodni a termékek között. Főleg, ha hozzávesszük, hogy Magyarországon az évente felhasználásra kerülő közel 50 000 tonna védett fehérjeforrás jelentős része import eredetű génmódosított szójából származik annak ellenére, hogy a GMO-mentes élelmiszerek iránti kereslet növekedése éppen a GMO-mentes takarmányok szükségességét helyezi előtérbe.

Még aktuális a tárolási és ipari gyökérzöldségfélék fejtrágyázása
A magas termelési költségek miatt egy magas szintű talajművelés mellett átgondolt, okszerű trágyázásra van szükség. Ehhez adunk tanácsokat cikkünkben.

Az intenzív gazdaságok mellett a mostohább körülmények között gazdálkodók is találnak fajtát a kínálatban
Az Isterra Magyarország Kft. kizárólagos forgalmazója a Florimond Desprez cég által nemesített fajtáknak. Kínálatukban megtalálják a legfontosabb őszi búza mellett az őszi árpát, durumbúzát, tritikálét, valamint a tavaszi és őszi sörárpákat. Miért válassza az Isterra kalászosait?

A hajdina szálastakarmányként való hasznosítása
Bár a hajdinát többnyire a magjáért termesztik, az amerikai Cornell Egyetem szakértői szerint ez az utóbbi időben elhanyagolt növény szénaalapanyagként is jól hasznosítható. Ez a megoldás különösen akkor alkalmazható, ha a kedvezőtlen időjárás (pl. a vetést késleltető tavaszi esőzés) visszaveti a hagyományos szénatermést.

Vegyszeres védelem nélkül: harmadik út, vagyis a hagyományos és a bio között
A Hohenheimi Egyetem kutatói, több más német kutatóhellyel együttműködve, olyan módszerek kidolgozásán dolgoznak, amelyek csaknem teljesen lemondanak a mérgező növényvédő szerek használatáról, annál inkább támaszkodnak viszont a műtrágyákra.

A változatos összetételű másodvetések javítják a fővetés helyzetét
A Német Saatveredelung Társaság (DSV) a közelmúltban beszámolt a Szövetségi Oktatási és Kutatási Minisztérium által kidolgozott „CATCHY” 9 éven át, különböző vetésforgókban kipróbált talajkutatási program eredményeiről.

Rájöttek, hogyan növelhető a szója terméshozama műtrágya nélkül
Az amerikai Purdue Egyetem kutatói Jianxin Ma professzor irányításával megállapították, hogy a szójanövény termése elméletileg jelentősen növelhető a növény gyökereivel szimbiózisban élő nitrifikálóbaktérium-csomók számának szabályozásával.

Hatalmas károkat okozhat a rossz gabonatárolás – mutatunk egy jó megoldást
Folyamatosan, bárhonnan megfigyelhetjük a betárolt termény állapotát vezeték nélküli terménymonitorozó rendszerrel. Melegedés esetén pedig riasztást kapunk a rendszertől, így rögtön be tudunk avatkozni ott, ahol kell.

Öntözésberuházási 1×1 gazdáknak: így küzdjünk meg a „papírmunkákkal”!
Pontról pontra elmondjuk, mik a lépések öntözési beruházás esetén: hivatali tennivalók az előkészítéstől kezdve a tervezési-kivitelezési munkákon át az üzemeltetésig.

Érdekel, hogyan teljesítenek a repcehibridek? Beszéljenek a számok!
A Magyar Kukorica Klub 2016 óta minden év júliusában öt-öt helyszínen végzett terméstanúsítást a RAPOOL Hungária Kft. megbízásából.

Csak egészséges talajjal érhetünk el jó termést – talajjavítás egyszerűen, költségkímélően!
Meszezéssel biztosítjuk az egészséges talajéletet, és javítjuk a talaj minőségét. Megkönnyítjük a tápanyagok felvételét, ami által jelentősen növelhetjük a termés mennyiségét.

A gabona minősége nem kis részben az aratás után dől el!
Sok múlik a termény helyes tárolásán és szárításán – éppen ezért sok kérdés is felmerül: érdemes szárítógépbe beruházni, ha igen, milyenbe és persze, milyen formáját válasszuk a gabonatárolásnak?

Antibiotikum helyett gyógynövény? A haszonállatok és az emberek egészségét is szolgálja a magyar fejlesztés
Növényi eredetű takarmánykiegészítők fejlesztésén dolgozik egy magyar-kanadai vállalat. Ezek a kiegészítő takarmányok a bio és az intenzív állattartás ötvözetére kínálhatnak megoldást.

Tarlóbontás gyorsan és okosan!
A növénytermesztés régebben egy biológiai körforgás volt. A terményt betakarították, a szármaradványok a területen maradtak, és az istállótrágyát a területekre kihordták és bedolgozták. A szerves trágya rendszeres használatával és a tarlómaradványok elbontásával biztosították a talaj biológiai életképességét, a talaj szerves anyagának, humusztartalmának szinten tartását.

Elképesztő fejlesztések kerülnek az önjáró permetezőkbe
Egy permetezőgép kiválasztása nagyon komplex feladat, magas növényállomány esetében pedig a gép hasmagassága is fontos kritérium. Cikkünkben áttekintjük, milyen tényezőket kell figyelembe venni permetezőgép-választásnál és bemutatjuk, mi mindenre képesek a mai önjáró permetezők.

Forrás: agroinform.hu