Forradalmi áttörés pattant ki egy magyar agyából

Fotó: Sebastien Bozon, AFP

Egy magyar forradalmi találmány szabadíthat meg minket a műanyagoktól.

Áttörés történt a műanyagok helyettesítésében, mindehhez ráadásul igen komoly magyar szál fűződik – írja a szakmaverzum.hu szakképzési portál.

A Lajter Péter által feltalált „DAT1” nevű anyag gyakorlatilag minden lehetséges magyar és európai uniós tanúsítvánnyal rendelkezik, és kiválthatja a hétköznapokban használt, rendkívül szennyező műanyagokat.

Magyarországon a műanyagok töredékét tudják csak újrahasznosítani.

A DAT1 felhasználásával készült anyagok a szemétbe kerülve néhány hét alatt teljesen lebomlanak, mindezt mikroműanyag nélkül.

Az általunk előállított alapanyag azonkívül, hogy teljes mértékben szerves összetevőkből áll, a legkisebb mértékben sem tartalmaz kőolajszármazékot vagy bármilyen más műanyagvegyületet. A piacon rendkívül sok olyan anyag van, amelyet lebomlónak mondanak, azonban ezekből mindig marad vissza valamilyen nem természetes anyag. A DAT1-ből készült termékek azonban gyorsan és minden maradvány nélkül lebomlanakn – mondta Lajter Péter. Az anyagból bármi készülhet, az ipar, a mezőgazdaság és az egészségügy számos területén alkalmazható.

Forrás: index.hu

https://index.hu/gazdasag/2022/12/28/muanyag-muanyagszennyezes-kornyezetszennyezes-lebomlo-anyag-dat1-lajter-peter/