Fontos változás történt a nyugdíjjárulékoknál

Fotó: Szeretlek Magyarország

Augusztus 1-jétől megváltoztak az alkalmi munka, egyszerűsített foglalkoztatás szabályai, ennek keretében a munkáltatóknak a korábbinál magasabb közterhet kell fizetniük. Ezzel nyugellátás számítási alapja is módosult az ilyen foglalkoztatási formák esetében.

https://8564f9c725d4bc26af4b6b6348971b15.safeframe.googlesyndication.com/safeframe/1-0-40/html/container.html Az egyszerűsített foglalkoztatásról szóló törvény szerint ez a foglalkoztatási forma mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára, vagy alkalmi munkára, illetve filmipari statiszta munkára alkalmazható meghatározott időtartamban.

A 2023. augusztus 1-jétől hatályos törvényváltozás szerint a mezőgazdasági és turisztikai idénymunka végzésére szóló határozott idejű munkaviszony egy naptári éven belül nem haladhatja meg a százhúsz napot. Alkalmi munkának az számít, ha a határozott időre szóló munkaviszony összesen legfeljebb öt egymást követő naptári napig, illetve egy naptári hónapon belül összesen legfeljebb tizenöt naptári napig, egy naptári éven belül összesen legfeljebb kilencven naptári napig tart – hívja fel a figyelmet az ado.hu.

A jogszabály a munkáltató napi alkalmi munkavállalói létszám keretét is meghatározza (például húsznál több munkavállaló foglalkoztatása esetén naponta legfeljebb a létszám húsz százaléka).

Egyszerűsített foglalkoztatás esetén legalább a minimálbér 85 százaléka, szakképzettséget igénylő munkakörnél legalább a garantált bérminimum 87 százaléka fizetendő alapbérként, illetve teljesítménybérként. Ez az összeg 2023-ban órabéres foglalkoztatásnál minimálbér esetén 1134 forint/óra, garantált bérminimum esetén 1483 forint/óra.

A munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazott munkavállaló esetében a minimálbérhez kötötten fizeti a közterhet. Ez az összeg alkalmi munka esetén a hónap első napján érvényes minimálbér 1 százaléka, azaz 2300 forint/fő/nap, mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál munkavállalónként 0,5 százaléka, azaz 1200 forint/fő/nap. Ez a kedvezményes közteher fizetés legfeljebb a minimálbér kétszeres összegéig alkalmazható.

Az egyszerűsített foglalkoztatás keretében alkalmazott munkavállaló ez alapján a foglalkoztatása alapján nem minősül biztosítottnak, és csak nyugellátásra, baleseti egészségügyi szolgáltatásra (üzemi baleset esetén), és álláskeresési ellátásra szerez jogosultságot, a társadalombiztosítás többi ellátására (például táppénzre) nem.

A nyugellátás számítási alapja mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál a hónap első napján érvényes minimálbér 1,4 százaléka, alkalmi munkánál 2,8 százaléka. A munkáltató az egyszerűsített foglalkoztatással alkalmazott munkavállaló esetében mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál munkavállalónként korábban napi 500 forint, alkalmi munkánál napi 1000 forint közterhet fizetett. Ez az összeg július 1-jétől a hónap első napján érvényes minimálbér 0,5 százalék, illetve 1 százaléka, azaz mezőgazdasági és turisztikai idénymunkánál 1000 forint, alkalmi munkánál 2000 forint naponta munkavállalónként.

A fizetett közteher összegéből 91,8 százalékot a Nyugdíjbiztosítási Alapnak, 1,4 százalékot az Egészségbiztosítási Alapnak és 6,8 százalékot a foglalkoztatási programokkal kapcsolatos elkülönített állami pénzalapnak utal át.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/belfold/2023/09/06/fontos-valtozas-tortent-a-nyugdijjarulekoknal