Fontos gát robbant fel Ukrajnában, veszélybe került a Krím félsziget és a zaporizzsjai atomerőmű vízellátása

A kép forrása. oroszvilag.hu

Találat érte a Nova Kahovka-i vízierőmű gátját Dél-Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részén, ami áradásokhoz vezetett a térségben. A háborús felek egymást vádolják, a területen megkezdték az evakuálást.

A közösségi médiában közzétett, nem hitelesített videókon heves robbanások sorozata volt látható a kakhovkai gát környékén. További felvételeken a gát maradványain keresztül hömpölygő víz látható.

A 30 méter magas és 3,2 km hosszú gátat, amely többek közt a 2014-ben Oroszország által annektált Krím félsziget és a szintén orosz fennhatóság alatt álló zaporizzsjai atomerőmű vízellátását biztosítja, 1956-ban építették a Dnyipro folyón, a Kakhovka vízerőmű részeként.

Orosz tisztviselők szerint a lerombolt gát egyelőre nem jelent veszélyt Európa legnagyobb atomerőművére. A létesítmény a víztározóból kapja a hűtővizet.

A gát felrobbantásával a háborús felek egymást vádolják.

„A Kahovka gátat az orosz megszálló erők robbantották fel” – közölte az ukrán fegyveres erők déli parancsnoksága kedden a Facebook-oldalán.

Orosz hírügynökségek azt jelentették, a gát átszakadt és a víz elöntötte a környéket.

Az orosz ellenőrzésű Herszon régióban 14 településen legalább 22 ezer embert fenyeget árvízveszély a ma reggeli gáttámadás miatt – közölte a régió Moszkva által kinevezett kormányzója.

Hozzátette, a gát közelében megkezdődött az evakuálás, és a víz öt órán belül eléri a kritikus szintet.

A vízszint a gát körül öt métert emelkedett, és több folyásirányban lévő sziget már teljesen víz alá került – jelentette a RIA orosz állami hírügynökség a helyi hatóságokra hivatkozva.

Volodimir Zelenszkij ukrán miniszterelnök állítása szerint akár 80 települést is veszélyben lehet.

Zelenszkij összehívta a védelmi tanácsot

A történtek következtében az ukrán elnök rendkívüli ülésre hívta össze a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanácsot.

Orosz terroristák. A Nova Kahovka-i vízerőmű gátjának lerombolása csak megerősíti az egész világ számára, hogy ki kell űzni őket az ukrán föld minden szegletéből” – írta az ukrán elnök a közösségi média oldalán.

A károkról készült felvételeket megosztva hozzátette: „Egyetlen métert sem szabad nekik hagyni, mert minden métert a terrorra használnak. Csak Ukrajna győzelme fogja visszaadni a biztonságot. És ez a győzelem el fog jönni. A terroristák nem fogják tudni megállítani Ukrajnát sem vízzel, sem rakétákkal, sem mással”.

Forrás: Reuters, Sky News, hirado.hu