Folytatódik a Polgári Kisgazdák országjárása

Szükség van az integrációs és a szövetkezeti törvény megalkotására, jelentette ki a Kisgazda Polgári Egyesület országos elnöke. Turi-Kovács Béla szerint ezek a jogszabályok biztosíthatják a kis- és középbirtokok fejlődését, termékeik piacra kerülését. Cseresnyés Péter államtitkár, országgyűlési képviselő pedig az összefogás és az együttműködés fontosságát hangsúlyozta, amelyre a Mura-programot is alapozzák.

A fórumot megelőző sajtótájékoztatón Süle Katalin, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek zalai elnöke arról beszélt, a Magosz a Kisgazda Polgári Egyesülettel együttműködésben dolgozik a magyar agrárium fellendítéséért. Hozzá hasonlóan a gazdák összefogásának fontosságát hangsúlyozta Turi-Kovács Béla is. A szervezet országos elnöke az önkéntes alapú szövetkezésben látja a megújulás lehetőségét. A kereskedelemmel szemben a termelő ma még kiszolgáltatott. Az áru értékét nem az adja meg, hogy a termelvény a valóságban mit ér, hanem amit a piacon épp kialakítanak. Ezért buzdítok minden gazdát itt is, hogy ne gondoljanak már a régi kolhozra, hanem gondolkodjanak összefogásban: a piacra együtt kell kijutni. Kis- és középbirtok csak így tud megmaradni – mondta Turi-Kovács Béla, a Kisgazda Polgári Egyesület országos elnöke.

Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő arról beszélt, minden cél, amit a gazdasági élet szereplői megfogalmaznak, összefügg a Mura-program törekvéseivel is. – Szövetségről is beszélhetünk akkor, amikor a Magosz, a Kisgazda Polgári Egyesület és a Fidesz helyi képviselete egy fórumon megjelenik, és a helyi vagy a környékbeli agrárfejlesztésekről tudunk néhány szót ejteni, és azokról a feltételekről, amelyek ezt lehetővé teszik: a támogatásokról, a motivált agrár-szakemberekről vagy éppen arról, hogy meg tudjuk-e védeni a magyar földet a magyar gazdák számára – hangsúlyozta Cseresnyés Péter, országgyűlési képviselő, a Mura-program miniszteri biztosa.

A fórum szervezői szerint vissza kell állítani Magyarországnak mint agrár országnak a régi hírnevét. – Bízzunk benne, hogy azok a fejlesztések, amelyek elindultak, tovább folytatódnak, és a kisebb gazdaságok, ahol például két hektáron egy kis kertészetet lehet létesíteni, szintén talpra állnak – nyilatkozta Dobri Lajos, a Zala Megyei Kisgazda Polgári Egyesület elnöke. A résztvevők a gazdaság fejlesztése mellett a helyi turizmust fellendítő ötleteket is megfogalmaztak.