Folyamatosan bővül a fehérvári Ciszterci gimnázium épülete

Fotó: Fehér Gábor, Fejér Megyei Hírlap

Hosszú távú célja az oktatás segítése

Az égiek is örömmel fogadták a szerda késő délutánra szervezett alapkőletételt a Ciszterci gimnáziumnál, a hűvös szélmozgást felváltotta a napsütés biztató ereje. Az iskola udvarán felsorakozó tömeg tagjai ‒ a diáksereg, az iskolai dolgozók, az egyházi személyek, valamint az intézmény- és városvezetők ‒ ugyanígy vélekedtek, érezték, hogy örömteli ez a nap. A gimnázium ugyanis 2,6 milliárd forintos támogatásból újul meg és bővül az elkövetkező két évben. 2017-ben 200 millió forint támogatást kaptak ‒ az energetikai korszerűsítés, a könyvtár rehabilitációja, a biológiaterem és a szertár kialakítása már meg is valósult ebből az összegből ‒, míg idén és 2019-ben 1,2 milliárd forint érkezik az államtól a további fejlesztésekre. Az infrastrukturális bővítést a 720 főre növekedett tanulói létszám, valamint a mindennapos testnevelés órák megléte indokolta.

Fotó: Fehér Gábor, Fejér Megyei Hírlap

‒ A gimnázium új tornacsarnokának és tantermeinek alapkövét rakjuk most le, itt pár éven belül egy impozáns épület áll majd ‒ mondta Orosz Ágoston igazgató. Az intézményvezető szólt az épület történetéről is, arról, hogy a jelenlegi, már kibővített iskola 79 éve áll a rendnek köszönhetően. Az építési munkálatok 1937-ben kezdődtek, az intézményt 1939 szeptemberében adták át, miután Endrédy Vendel apát megszentelte azt. Az igazgató köszönetét fejezte ki az államnak és a Zirci Ciszterci Apátságnak, mint a gimnázium fenntartójának a támogatásért, Cser-Palkovics András polgármesternek az iskola előtti tér leendő parkosításáért és L. Simon László kormánybiztosnak Klebelsberg Kuno szobráért.

Vargha Tamás is itt volt diák

Vargha Tamás országgyűlési képviselő személyes élményeit osztotta meg a jelenlévőkkel, hiszen diákként nemcsak ő, de gyermekei is itt töltötték középiskolás éveiket, sőt, a képviselő és édesanyja is több éven át tanított az intézményben.

Soltész Miklós, az EMMI egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az egyházi iskolák történelmi sorsáról emlékezett meg. Kiemelte: éppen hetven évvel ezelőtt, 1948-ban zavarták el az iskolákból a rendeket, egyházi fenntartókat. Így az, hogy tegnap a Ciszterci Szent István Gimnázium udvarán állhattunk, hatalmas elégtételt jelentett: mára csak Fehérváron több száz, hazánkban pedig 220 ezer gyermek nevelkedhet egyházi-felekezeti intézményben.

Az iskolák nagyban segítik Fehérvár növekedését

A beruházás kapcsán Cser-Palkovics András polgármester elmondta: a városi fejlődés nem lett volna megvalósítható az oktatás nélkül, ugyanis ez a munka alapozta meg azokat a szellemi műhelyeket, amelyek nagyban segítik Fehérvár folyamatos növekedését. Az elöljáró további korszerűsítésekről, újításokról is beszélt: a ciszterci gimi alapkőletételével párhuzamosan folyik az új Vasvári Pál Gimnázium építésének előkészítése, a Tóparti gimnázium, illetve a Kodolányi középiskola teljes felújítása, de a Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola felújítása és bővítése is a tervek között van. A beszédek sorát Bérczi L. Bernát, a Zirci Ciszterci Apátság kormányzó perjele zárta. Hangsúlyozta: olyan fiatalok nevelése a cél, akik szilárdak, s életükben, emberségükben folyamatosan fejlődnek. Megemlékezett arról is, hogy a ciszterciek 1812-ben vették át a jezsuitáktól ezeknek az értékeknek a továbbvitelét, s a szemléletmódot, miszerint az iskolát a monostorokhoz hasonlítják. A megszentelést követően az alapkövet, valamint a Magyarország rendeletét és a kormányzóperjel áldását tartalmazó urnát Bérczi L. Bernát, Cser-Palkovics András, Soltész Miklós és Vargha Tamás helyezték el a föld alá. Az ünnepségen az iskola kórusa, vezetőjük, Radics Éva és zongorán Moharos Sándor közreműködött. A rendezvényen részt vett többek között Dékány Árpád Sixtus kiérdemesült főapát is.

(feol.hu, Szanyi-Nagy Judit)

Horváth Miklós Csaba a KPE Fejér megyei vezetője: Mi, Polgári Kisgazdák az 1. számú választókerületben a Fidesszel közös jelöltünket Vargha Tamást támogatjuk.