Földrengés

Guth Sándor a KPE Jász-Nagykun-Szolnok megyei elnökségének tagja

Földrengés volt – no nem a szeretett Hazánkban – hanem a déli szomszédunknál, habár politikai úton ezt itthon is akarná az ellenzék.

Abban az országban, amely majd’ ezer évig, Szent László királyunktól fogva, a Magyar Királyság része volt. Abban az országban, melynek népei jórészt testvéri egyetértésben éltek a magyarokkal. Talán csak őket nem lehetett a mindig jelen lévő, láthatatlan háttérhatalomnak elkábítani és a magyarság ellen hangolni.

Abban a szintén sokat szenvedett országban történt a katasztrófa, amely ország adta a hős Zrínyieket, a több mint ezeréves történelmünk nagyasszonyát Zrínyi Ilonát. Ő volt az, aki éveken keresztül meg tudta védeni Munkács várát a zsarnokság támadása ellen, akinek a fia dicső történelmünk egyik legnagyobbja, akinek csak nevére is lángra gyúl szívünk, II. Rákóczi Ferenc – ezt elfelejtenünk nem lehet.

A jövő gyermekeinké, unokáinké, kell hogy ismerjék az igazságot, a horvát nép Hazánk iránt tanúsított, sok évszázados barátságát. Most, hogy a természet városokat, falvakat tett tönkre, házakat, hajlékokat rombolt le, emberek százait, ezreit hozta igen nehéz helyzetbe, tudatosítanunk kell magunkban és éreznünk, hogy kötelességünk a baráti segítségnyújtás.

Guth Sándor kisgazda