Földrengés volt Zágrábban, károkat és sérüléseket okozott / Orbán Viktor felajánlotta Magyarország segítségét

ZAGREB, CROATIA - MARCH 22: Building rubbles are seen on the pavement after 5.3 magnitude earthquake hit the country in Zagreb, Croatia on March 22, 2020. A magnitude 5.3 earthquake struck the Croatian capital of Zagreb on Sunday at 6.30 a.m. (0530GMT) at a depth of 10 kilometers (6.2 miles), according to the German Research Center for Geosciences (GFZ). Several houses and workplaces including historical buildings are damaged by the earthquake. Stipe Majic / Anadolu Agency

A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint vasárnap reggel 6 óra 24 perckor a Richter-féle skála szerinti 5,6-os földrengés keletkezett a horvát főváros, Zágráb térségében, mintegy 9 kilométeres mélységben. Nem sokkal később, 7 óra 1 perckor újabb földrengés volt Zágráb térségében, amelynek magnitúdója 5,1 volt a Richter-féle skálán. A zágrábi sajtó jelentése szerint a horvát fővárosban mintegy tíz másodpercen keresztül rengett a föld, az emberek az utcákra menekültek, elment az áram, több épület homlokzata is sérült, a helyi katedrális 108 méteres egyik tornyának egy része letört, és leesett a kereszt is, károkat okozva a környező épületekben. Jelentős károk keletkeztek a horvát Parlament épületén is. Többen is megsérültek, valamint a lakásukban rekedtek. Az Index.hr nyomán a Blikk arról ír: rászakadt egy födém egy 15 éves fiúra, aki aztán belehalt a sérüléseibe.

Zala megyében is érezhető volt a Zágráb közelében történt, 5,6-os amplitúdójú földrengés – közölte a Zala

Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője, Kalamár Norbert az MTI-vel, hozzátéve: a rengés miatt Muraszemenyén megrepedt egy ház fala, de tűzoltói beavatkozásra nem volt szükség. Nagykanizsa polgármestere, Balogh László sokakkal együtt maga is érzékelte a 6 óra 24 perckor történt rengést, majd a 7 óra utáni utórengést. Mint az MTI-nek kifejtette: a közösségi oldalakon is gyorsan terjedt a hír, de a katasztrófavédelem helyi vezetőjével történt egyeztetése után azt az információt kapta, hogy nincsenek jelzések károkról, az áramszolgáltatásban sem volt fennakadás. A Zalai Hírlap online kiadása arról számolt be, hogy a megye egész területén, de Somogy és Vas megyében is nagyon sokan érzékelték a rengést, azonban károkról nem kaptak beszámolót.

A zágrábi földrengés után Orbán Viktor miniszterelnök szolidaritásáról biztosította Andrej Plenkovic horvát kormányfőt, és felajánlotta Magyarország segítségét – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. Levelében Orbán Viktor úgy fogalmazott: „Sajnálattal értesültem a Horvátországot és annak fővárosát sújtó természeti csapásról. Fontosnak tartom, hogy ezekben az embert próbáló időkben Közép-Európa nemzetei minden lehetséges módon kifejezésre juttassák egymás iránti szolidaritásukat.” Szolidárisak vagyunk horvát barátainkkal – tudatta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter tegnap a Facebookon, megjegyezve: a sérülteknek mielőbbi felépülést kívánunk. Az újjáépítésben Horvátország számíthat a segítségünkre – fűzte hozzá.

Kövér László, az Országgyűlés elnöke Gordan Jandrokovic horvát házelnöknek írt táviratában szintén segítséget ajánlott Horvátországnak. Kövér őszinte együttérzését fejezte ki, hogy „a már járványügyi veszélyhelyzetben élő horvát polgároknak e félelmetes természeti helyzettel kellett szembenéznie”. A Blikk szerint Magyarország tábori ágyakat és fektető anyagokat ajánlott Horvátországnak, amelyeket el is fogadtak.

MTI, ZAOL.HU, BLIKK.HU