Földrengés rázta meg Új-Zélandot / Már Oroszországban is rengett a föld

Forrás MTI, AP, Hektor Pustina

Erős földrengés rázta meg helyi idő szerint szerdán este Új-Zélandot.

Az amerikai földtani intézet (USGS) mérése szerint 5,7 erősségű földrengés hipocentruma az Északi- és Déli-szigetet elválasztó Cook-szoros alatt, mintegy 50 kilométeres mélységben volt. Az új-zélandi GeoNet országos földrengésfigyelő központ azonban 6,1 erősségű rengésről számolt be Wellington közelében.

Szökőárriasztást nem adtak ki, az esetleges károkról egyelőre nem érkezett jelentés. A földrengést a közösségi médián is több tízezren jelezték, a legnagyobb városban, Aucklandben és a Déli-szigeten fekvő Christchurchben is érezték – számolt be a New Zealand Herald.

A szemtanúk közlései szerint a földmozgás 30 másodpercig tartott.

Az amerikai földrengésfigyelő intézet, az USGS 5,7 erősségű földmozgást érzékelt. Új-Zélandon a napokban a Gabrielle ciklon okozott súlyos károkat. A vihar miatt négy ember vesztette életét, rengeteg embert kellett kimenekíteni, az áradások és földcsuszamlások sok települést vágtak el a külvilágtól. Az országban kedden szükségállapotot jelentettek be.

Az ötmillió lakosú Új-Zéland az úgynevezett csendes-óceáni Tűzgyűrűn, egy szeizmológiai törésvonalon fekszik, ahol gyakoriak a földrengések és vulkánkitörések. 2011-ben súlyos földrengés rázta meg a Déli-szigeten álló Christchurch városát. A 6,3-as földmozgás 185 emberéletet követelt, és lerombolta a belváros nagy részét.

Forrás: hirado.hu, MTI

Már Oroszországban is rengett a föld

Oroszország keleti részén, a Kamcsatka-félszigeten 5,8-as erősségű földrengés történt ma hajnalban.

Erről az Orosz Föderáció Rendkívüli Helyzetek Minisztériumának sajtószolgálata számolt be – közölte a karpathir.com az ukrán nyelvű goloskarpat.info nyomán.

Mint írják: „A földrengés helyi idő szerint délelőtt 11 óra 34 perckor történt. Az epicentruma 64 km-es mélységben volt a Csendes-óceán alatt”. A rengés helye 142 km-re volt Uszty-Kamcsatszk falutól.

Károkról, áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés.

Forrás: infostart.hu

https://infostart.hu/kulfold/2023/02/15/mar-oroszorszagban-is-rengett-a-fold